Nincs pénz a taszári reptérre

Pénzhiány miatt nem lesz polgári repülőtere Taszárnak. A repülőtér polgári hasznosítására alakult kht. Vezetője szerint további 500 millió forintra lenne szükség az átalakításhoz.

Egyelőre nincs pénz a taszári polgári repülőtér folytatására; ahhoz, hogy fogadó kész legyen a repülőtér, az eddigi több mint 500 millió forinton túl még egyszer ennyire lenne szükség - mondta az MTI érdeklődésére a repülőtér polgári hasznosítására megalakult kht. ügyvezetője, a társaság taggyűlését követően, csütörtökön.

 Vékony László elmondása szerint a polgári repülőtér hasznosításához hiányzó harmadik ütemhez, azaz az áruraktár megépítéshez, valamint a polgári terminál berendezéséhez szükséges forrás megszerzésére pillanatnyilag nincs lehetőség, ugyanis egyelőre nem írtak ki olyan pályázatot, amire jelentkezni tudnának. Ez azonban bármikor megváltozhat, a pályázat benyújtásra kész - fűzte hozzá az ügyvezető, aki ennél többet nem kívánt hozzátenni, mondván nem az ő feladata, hogy erről tájékoztatást adjon. Azt azonban közölte: szándékuk ellenére egyelőre nem sikerült befektetőt találni a további munkálatokhoz. 

Vékony László elmondta: a társaság múlt évi tevékenységéről készült beszámolót a taggyűlés elfogadta. E szerint ellátták a 2002-ben elkezdett, s mára két ütemben elkészült polgári terminál, valamint a hozzá tartozó parkoló és gurulóút munkálataival kapcsolatos egyeztetéseket, a már elkészült létesítmények üzemeltetésével, felügyeletével összefüggő feladatokat, előkészítették a pályázati anyagokat. Közölte: a polgári hasznosításban tulajdonosként érintett három önkormányzat - Somogy megye, Kaposvár és Taszár - hat évvel ezelőtt hozta létre a közhasznú társaság elődjét, a Taszár Airport Kft.-t 19 millió forint alaptőkével, amihez a megye 15, Kaposvár és Taszár önkormányzata 2-2 millió forinttal járult hozzá. 

A szervezet, hogy az önkormányzatokhoz hasonló támogatáshoz jusson, 2002-ben - a korábbi összetételben, ám csaknem 8 millió forint törzstőke kivonásával - közhasznú társasággá alakult, amelyben Somogy és Kaposvár önkormányzat 45-45, Taszár 10 százalékos részesedéssel vált tulajdonossá. Vékony László közlése szerint a taggyűlésbe delegált önkormányzatok képviselői nem kívántak nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK