Speciális szobák és gyógyszerek helyettesítik a hálós ágyakat

A hosszú ideje hálós ágyban élő betegeknek káros, ha egyik napról a másikra kerülnek új helyre - állítják a szakemberek. A hálós ágyak használatát néhány héten belül minisztériumi rendelet tiltja meg, csak néhány intézmény kap féléves haladékot az átállásra. A pszichiátriai betegek érdekeit védők szerint az ápolókat is fel kellene készíteni az átállásra, féléves képzéssel sokat lehetne javítani pszichiátriai betegek ellátásán.

Néhány héten belül elkészül az egészségügyi minisztérium rendelete, mely megtiltja a hálós ágyak használatát. Néhány szociális intézmény féléves haladékot kap a hálós ágyak használatának teljes felszámolására. Csak azok az intézmények kapnak haladékot, ahol bizonyos betegeknek a hálós ágy az állandó tartózkodási helyük, ez az ágyuk - mondta az [origo]-nak Tóth Judit, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Ezeket a betegeket nem lehet egyik napról a másikra új helyzetbe kényszeríteni - tette hozzá a szóvivő. Ezzel a pszichiátriai betegek jogait védő szervezetek is egyetértenek, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum is támogatta a féléves haladékot.

A jogvédők szerint azonban nem csak a betegeknek, hanem az ápolóknak is gondot jelenthet az átállás, sokan nem tudják, mivel helyettesíthetők a hálós ágyak, mi lesz azokkal a betegekkel, akik eddig hálós ágyban voltak. A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum álláspontja szerint az egészségügyi dolgozók fél-egyéves képzésével csaknem a felére lehetne csökkenteni azoknak az eseteknek a számát, ahol kényszerítő eszközöket vesznek igénybe. A képzéssel azt is el lehetne kerülni, hogy a fizikai kényszerítés helyébe a kémiai kényszerintézkedés, a gyógyszerezés kerüljön.

A modern pszichiátria szerint elképzelhetetlen, hogy valakit hálós ágyba kelljen zárni, ahonnan nem tud felkelni, felállni - mondta az [origo]-nak Csernus Eszter a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet munkatársa. Az ápolóknak oda kell figyelni, hogy a betegnél mikor van krízishelyzet és a betegségétől függően cselekedni - tette hozzá.

A minisztérium rendelet-tervezete szerint a hálós ágyak kiváltására speciális szobákat kell kialakítaniuk az intézményeknek, ahová arra az időre kerülnének a betegek, amikor súlyos kitöréseik vannak. A szobát az ápolóknak figyelni kell, 4 óránként pedig felülvizsgálni, hogy indokolt-e a beteg ott tartása. A rendelet pontosan szabályozza a kémiai szerek és más korlátozó beavatkozások használatát, a beavatkozások hatásának rendszeres ellenőrzését, dokumentációját.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet idei értékelésében is elmarasztalta Magyarországot, többek között az elmeszociális otthonokban használt, a betegek mozgásának korlátozására alkalmazott hálós ágyak miatt. A hálós ágyak betiltására 2003-ban az Európa Parlament is felszólította a csatlakozó országokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK