Börtönlakók gyerekei látogattak az állatkertbe

Gyereknap alkalmából börtönlakók gyermekeinek szervezett látogatást a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a budapesti állatkertbe. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón az országos parancsnok elmondta, az ehhez hasonló kezdeményezések mellett a készülő büntetés-végrehajtási törvény azzal is segítené a családok egybentartását, hogy garzonokat alakítanának ki a börtönökben.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága gyermeknap alkalmából fogva tartottak gyermekeinek szervezett látogatást vasárnap a budapesti állatkertbe. A program része a családi kapcsolatok erősítését és az elítéltek társadalmi integrációját segítő intézkedéseknek - mondta az országos parancsnok a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

"A gyermeknap alkalmából az ország minden részéből 28 gyermeket és 18 felnőtt kísérőt látunk vendégül az állatkertben, köztük több enyhébb büntetésű fogva tartott is van, akik elkísérhették családjukat" - mondta Bökönyi István. Magyarországon a mintegy 12.500 elítélt 43 százaléka három évnél hosszabb büntetését tölti. Bökönyi megemlítette, hogy a gyermeknapi programon kívül számos más intézkedés segíti a családi kapcsolatok ápolását, így a látogatás, a levelezés, a csomagfogadás, valamint az eltávozás és a büntetés-megszakítás lehetősége is.

Bökönyi István elmondta, hogy Kecskeméten például működik egy anya-gyermek részleg, ahol a szabadságvesztésűk ideje alatt szülő nőket és csecsemőket helyezik el a gyermek egyéves koráig. A készülő új büntetés-végrehajtási törvényben olyan javaslat is szerepel, amely szerint garzonokat alakítanának ki az intézményekben, ahol akár több napot is ellenőrzés nélkül tölthetnének el családtagjaikkal azok az elítéltek, akik büntetésük súlya miatt nem mehetnek eltávozásra.

Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politika államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: a visszaeső bűnözés aránya Magyarországon nagyon magas. A statisztikai adatok és a szakemberek tapasztalata ugyanakkor azt mutatja: amennyiben a fogva tartottak normális és létező családi kapcsolatokba tudnak visszatérni, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy sikerrel illeszkednek vissza a társadalomba, és csökken a valószínűsége az újabb bűnelkövetésnek - tette hozzá.

Bökönyi István tájékoztatása szerint a gyermeknap alkalmából nemcsak az elítéltek, hanem a büntetés-végrehajtásban dolgozók gyermekei számára is szerveztek programokat, ennek keretében több mint 600 szülő és gyermek érkezett Budapestre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK