Elküldték a szervezkedő kutasokat az OMV-től

OMV-benzinkutakat üzemeltető vállalkozók egy csoportja érdekvédelmi szervezetet alapított, melybe más olajcégek kútüzemeltetői is beléphettek. Ahogy nyilvánosság elé lépett a szervezet vezetője, az OMV azonnal felmondta a szerződését. Az olajtársaságnál tagadták, hogy a szervezet megalapításának és a szerződés felmondásának köze lenne egymáshoz. A kutakat vezető vállalkozók közül sokan elismerték, hogy az [origo]-ban korábban leleplezett csalások valóban előfordulnak, de úgy érzik, hogy ők is kiszolgáltatott helyzetben vannak. Szervezkedésükkel a csalások és kiszolgáltatottságuk ellen is küzdeni akarnak.

Amint nyilvánosság elé lépett Vámos Zsolt, a Töltőállomás-üzemeltetők Civil Egyesületének elnöke, azon nyomban felmondta szerződését az OMV, melynek egyik budapesti benzinkútját üzemeltette. A szervezethez csatlakozott több tucat vállalkozó azóta is titokban tartja kilétét. Egyikükről mégis megtudták az OMV-nél, hogy benne van a szervezetben, és hasonló gyorsasággal nála is megjelent a területi képviselő a felmondólevéllel. A kutakat üzemeltető vállalkozók szerint az olajtársaságoknak nem érdekük a szakma rendbetétele. A csalásokra sem reagálnak, mert maximalizálni akarják bevételeiket, az elkeseredettek szerint akármilyen áron. Többek szerint erre utal, hogy bár a civil szervezet első megnyilvánulása épp a csalásokról szóló vádak elleni tiltakozás volt, mégis kirúgták az elnököt. Pedig még csak nem is utalt az olajtársaságok felelősségére. Az OMV ugyanakkor állítja, hogy semmi köze a felmondásoknak a civil szervezet megalapításához.

Az [origo] korábbi cikkében beszámolt arról, hogy egyes benzinkutaknál tervszerűen és rendszeresen becsapják a vevőket. Akkori riportunk és olvasóink rendkívül aktív hozzászólásai alapján kiderült, hogy több benzinkútnál az alkalmazottakat közvetlen főnökük, a kút üzemeltetője kényszeríti csalásokra: teljesíthetetlen kvóták utáni levonásokkal és más büntetésekkel sújtják több töltőállomásnál a benzinkutasokat. Akkor az olajcégek állították, hogy nem tudnak ilyen esetekről, de ha megtörténtek, akkor azokért azok a vállalkozók felelősek, akik a kutakat bérlik. A magyarországi benzinkutakat nem közvetlenül az olajtársaságok működtetik, hanem cégenként változó feltételekkel kiadják őket, így legtöbb esetben az alkalmazottak is ezekkel a vállalkozókkal állnak szerződésben. A vállalkozók azonban állítják, hogy ők is kiszolgáltatott helyzetben vannak az olajtársaságokkal. Az általunk megkérdezett üzemeltetők elítélik ugyan a csalásokat, de úgy érzik, méltánytalan, hogy csak őket érték támadások. Többek szerint bűnbakok lettek, pedig az utóbbi években egyre rosszabb, néha kimondottan lehetetlen feltételek mellett kénytelenek dolgozni.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK