Kedden folytatódik a közösség elleni izgatással gyanúsított Alkay Csaba és társai elleni büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádlottak 1999 februárjában az azóta bezárt Viking Klub úgynevezett becsületnapi rendezvényén - a vád szerint - rasszista dalokat adtak elő.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden folytatódik a közösség elleni izgatással gyanúsított Alkay Csaba és társai elleni büntetőper - írja a Népszabadság. A perben az ügyészség azzal vádol néhány zenészt, hogy egy összejövetelen zsidóellenes és fajgyűlölő dalokat énekeltek. A zenészek tagadják, hogy felléptek volna a rendezvényen. A Nemzetbiztonsági Hivatalnak azonban vannak felvételei a koncertről, bár azon állítólag csak csuklyát viselő emberek láthatók.

A másodrendű vádlott Alkayt védő Grespik László ügyvéd a korábbi tárgyaláson még tavaly decemberben a bírónő esetleges zsidó származását firtató kérdést tett fel. Grespik azzal érvelt, hogy ezt védence érdekében kellett tisztáznia, mert a bírónő esetleges vallási kötődése esetén az elfogultság gyanúja merülhet fel.

Grespik kérdése miatt Sódor István fővárosi főügyész, Takács Albert, az ombudsman általános helyettese, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület és három magánszemély is a Fővárosi Ügyvédi Kamarához fordult, ám az ügyvédet végül nem marasztalták el. Takács Albert azonban úgy véli, hogy Grespik kérdése súlyos alkotmányossági aggályokat is felvet, azért a döntés ellen a Magyar Ügyvédi Kamaránál fellebbezett.