10 ezer eurót adnak egy náciért

A Simon Wiesenthal Központ Magyarországot is bevonja az Utolsó Esély Művelet elnevezésű programjába, melynek keretében hazánkban is fel akarják kutatni a még élő náci háborús bűnösöket. Aki értékes információval szolgál, 10 ezer eurót kaphat. Hasonló akciót már számos környező országban tartottak az elmúlt két évben, és több mint 200 név merült fel a bejelentésekben. A Mazsihisz támogatja az akciót.

A Simon Wiesenthal Központ által 2002 júliusában indított Utolsó Esély Művelet elnevezésű akció célja, hogy megkeresse és lehetőség szerint bíróság elé állítsa azokat a náci háborús bűnösöket, akik eddig elkerülték az igazságszolgáltatást. A kampány 2002-ben Litvániában, Lettországban és Észtországban indult, majd bevonták Lengyelországot, Ausztriát és Romániát is, sőt még Ukrajnából is kaptak bejelentéseket. Az eddigi akciók során több mint 200 név merült fel gyanúsítottként - mondta az [origo]-nak Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője, aki koordinálja a programot.

 

Július közepétől Magyarországot, Horvátországot és Németországot akarják bevonni. Az adott országokban létrehoznak egy zöldszámot, ahova várják a bejelentéseket, illetve hirdetések útján kívánják felhívni a figyelmet az akcióra. Efraim Zuroff elmondta: a beérkező információkat három szempont szerint vizsgálják. "Először is megnézzük, komoly információról van-e szó vagy csak valaki utálja a szomszédját" - közölte a jeruzsálemi irodavezető. Ezt követően annak néznek utána, él-e még a kérdéses személy, és ha igen, bíróság elé állították-e korábban háborús tetteiért.

 

Az irodavezető 2-3 hét múlva Magyarországra látogat, és ekkor találkozik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetőivel is, akikkel együtt kívánnak működni.

 

Arra a felvetésre, hogy a még élő náci háborús bűnösök jelenleg 80-90 éves emberek, Efraim Zuroff megjegyezte: nem a bűnösökkel, hanem az áldozatokkal kell együtt érezni. "Attól, hogy 50-60 évig megúszták, még nem ártatlanok" - tette hozzá.

 

"Nem a bosszú a cél, hanem a teljes körű feltárás. Példaként kell állítani a társadalom elé, hogy mit nem szabad elkövetni, illetve meg kell mutatni, hogy ezek a cselekedetek nem maradhatnak titkokban, büntetlenül" - értett egyet a jeruzsálemi vezetővel Egri Oszkár, a Mazsihisz jogi vezetője. "Vannak olyanok, akik a zsidótörvényt megszavazták, leszármazottaik pedig köztiszteletben álló személyek. A Biblia is azt mondja, hogy az apák bűneiért nem lehet gyermekeiket büntetni, de azt is mondja, hogy emlékeztetni mindig kell" - jegyezte meg.

 

Egri hozzátette: Magyarországon eddig nem túl aktívan keresték a bűnösöket, ezért ez az akció elsősorban a figyelemfelhívást szolgálja. Arra a kérdésre, hogy 60 év elteltével mekkora az esélye annak, hogy egy-egy háborús bűnös tetteit bizonyítani tudják, a jogi vezető azt mondta: kevesebb az esélye, mint korábban, de ennyi idő elteltével könnyebb erről beszélni mind áldozati, mind elkövetői oldalról.

 

A zöldszámra befutó információkat a Wiesenthal Központ összehasonlítja adataival, ezeket megpróbálja nevekkel társítani, és ha elegendő bizonyítékot lát, akkor fordul a rendőrséghez vagy az ügyészséghez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK