Támadnak a varjak a Ligetben

Emberekre és kutyákra is rátámadnak a varjak a Városliget szélén, az Időkerék melletti részen. Az [origo] által megkérdezett szakértő szerint fiókájukat féltik a fészkelő madarak.

Az utóbbi napokban megtámadják a Városligetben, az Időkerék közelében, a Műcsarnok mögötti platános részén az arra sétálókat az ott élő varjak. A dolmányos varjak 15-20 méter magasból zuhanórepülésben rárepülnek a liget szélén található platánosban sétálókra, és amikor közvetlenül az emberek feje fölé érnek, hirtelen visszafordulnak. Addig ijesztgetik az ott lévőket, amíg el nem hagyják a varjak területét. A kutyákat - főként a kisebb testűeket - még agresszívebben támadják, sokszor karmukkal súrolják az ebek hátát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa szerint azért ilyen agresszívek a varjak, mert fiókáikat féltik. A költési időszakban még a dolmányos varjaknál kisebb testű madarak is támadhatnak, ha veszélyben érzik fiókájukat - a szakértő szerint. A madár területére lépő betolakodó - akár egy arra sétáló ember vagy egy kutya - ellenség lehet a madár szemében.

A madártani egyesület szakértője szerint máskor is megfigyeltek már hasonló jelenséget varjakkal kapcsolatban. Sérülést azonban eddig nem okoztak ezek a madarak. A Magyarországon is honos uráli bagoly azonban a varjúnál is félelmetesebb, ha fiókáját félti. Ennek a bagolyfajtának nagy karmai vannak, amivel akár embereket is megtámad, ha veszélyben látja fiókáját. Ezért gyűrűzéskor a madarászok csak sisakban, vastag kabátban merik megközelíteni ezeke a baglyokat.