37 milliárdba kerül az etyeki filmgyár

A világ legnagyobb, medencével is ellátott, focipályánál is nagyobb műtermét építik fel az etyeki filmvárosban. A tervek szerint 2005 végére készül el a filmgyár, amely 150 millió euróba, mintegy 37 milliárd forintba kerül. A rekordméretű műterem mellett még öt, valamivel kisebb stúdió is felépül Etyeken. A két befektető, Andrew Vajna és Demján Sándor szerint akár 1000 embernek is lehet itt állandó munkája. A befektetők 5-600 millió eurós éves bevételre számítanak.

Forrás: [origo]
Itt lesz a filmgyár

2005 végére elkészül a világ egyik legnagyobb filmgyára a két beruházó, Demján Sándor és Andrew Vajna szerint. Az Etyeken felépülő filmstúdió-komplexum Korda Sándor világhírű filmrendező nevét viseli majd.

Az óriási filmgyár két beruházója szerint az Etyekre tervezett egyik műterem a világ legnagyobbja lesz: elférne benne egy focipálya is, ráadásul egy óriási medencét is építenek ide, ahol víz alatti jeleneteket is lehet majd forgatni. A rekordméretű, 6069 négyzetméteres stúdió mellett öt kisebb is épül. A legkisebb is 1679 négyzetméteres lesz.

Az egyik stúdióhoz bevásárlónegyed és egy helikopterleszálló is épül. Csak a beruházás első ütemének költsége 150 millió euró, vagyis mintegy 37 milliárd forint. Később még két további ütemben bővítenék a filmvárost. A stúdió tervezési munkálatai Los Angelesben és Magyarországon párhuzamosan folynak, az épülettervek a Finta Építész Stúdióban készülnek. A jelenlegi elképzelések szerint akár 1000-1200 ember is talál majd munkát a filmgyárban - a segédmunkástól a producerig.

Az Amerikában élő Andrew Vajna filmproducer úgy vélte, hogy a világon egyedülálló, 20 százalékos fejlesztési adókedvezményt biztosító magyar filmtörvény miatt a külföldi filmesek Magyarországot "érdekesnek találják". Eddig ugyanis Kanada kínálta a legkedvezőbb feltételeket, de ott is csak 12 százalékos adókedvezményt biztosítottak a filmeseknek. Vajna szerint a stúdió éves kapacitása körülbelül hat nagyobb film lesz.

Demján Sándor nagyvállalkozó kijelentette: Magyarország a filmgyártásban versenyképes lehet, a törvény nyújtotta 20 százalékos adókedvezmény olyan lépéselőny, amelyet ki kell használni.

A filmközpontban, amely a tervek szerint a világon a legkorszerűbb lesz, évente 500-600 millió euró értékben gyárthatnak filmeket - mondta. Szerinte 300 millió euró értékű film leforgatása után lehet nyereséges a vállalkozás.

Demján Sándor szerint "be kell bizonyítanunk, hogy Magyarországon tudunk filmet csinálni, ha megvan hozzá a legkorszerűbb technika". Hozzátette: a filmiparban a magántőke hatékonyabb, jobb produkciókat alkot, mint az állami stúdiók.  Demján Sándor elmondta azt is, hogy azért választotta Etyeket a beruházás helyszínéül, mert. ehhez a településhez köti gyermekkora, és mint mondta, "aki elfelejti a gyökereit, az tisztességtelen".

Kálmán Lajos etyeki polgármester közölte, hogy a stúdió idegenforgalmi nevezetesség lesz a Budapestről mindössze félórányi autóútra található községben, és az ott lakók döntő többsége támogatja a beruházást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK