Döntetlent jósolnak a közvélemény-kutatók az EP-választáson

Három nagyobb közvélemény-kutató cég, a Tárki, a Medián és a Gallup is döntetlen körüli eredményt jósol az EP-választásokra. Mindhárom előrejelzés szerint az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ kerül be biztosan az Európai Parlamentbe. A Tárki csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint alapvetően befolyásolhatja az EP-választás kimenetelét, hogy hányan mennek el szavazni. Az alacsonyabb részvételi arány az MSZP-nek és az SZDSZ-nek kedvez, a magasabb pedig a Fidesznek.

A Tárki csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint 40 százalékos részvétel esetén az MSZP 46, a Fidesz 42, az SZDSZ 7, az MDF 3 százalékot kapna az európai parlamenti választáson. Amennyiben viszont 50 százalékos lenne a részvételi arány, a Fidesz nyerne, 45 százalékkal. Ebben az esetben az MSZP 43, az SZDSZ 6, az MDF 4 százalék körüli eredményt érne el. 45 százalékos részvétel esetén döntetlen lenne az eredmény a két nagy párt között, ebben az esetben az SZDSZ mandátumával kerülhetne többségbe a kormányoldal.

A Tárki szerint az elmúlt hetek változásai inkább az MSZP-nek kedveznek. Az utóbbi egy hónapban a teljes népességen belül három százalékpontra csökkent a Fidesz előnye, a biztos szavazó pártválasztók között pedig valamivel nagyobb az MSZP tábora, mint a Fideszé.

A Tárki szerint az utóbbi időszak tendenciáit és a bizonytalan szavazók politikai preferenciáit figyelembe véve, a 24 magyar EP-képviselői helyből 21 sorsát lehet nagy valószínűséggel megjósolni. A két nagy párt legalább 10-10 mandátumhoz jut, a harmadik biztos befutó az SZDSZ, egy hellyel.

A három bizonytalan mandátumból egyet valószínűleg valamelyik kis párt - az SZDSZ vagy az MDF - fog elnyerni. Így a Tárki szerint előfordulhat, hogy a szabad demokraták összesen két helyhez jutnak, de az MDF is a mandátumszerzés közelében van. A fennmaradó két képviselői hely sorsa nagy mértékben függhet a részvételi aránytól, részben pedig attól is, hogy melyik párt tudja jobban mozgósítani szavazóit. A Tárki szerint a fiatalok körében jelentős a Fidesz előnye, míg a 60 év felettiek között lényegesen több az MSZP-szavazó.

A Tárki mellett a Magyar Gallup Intézet és a Medián is azt valószínűsítette, hogy három párt jelöltjei kerülhetnek az Európai Parlamentbe. A három közvélemény-kutató cég felmérései egyaránt döntetlen körüli eredményt jósolnak. A Magyar Gallup Intézet, a Tárki és a Medián egyaránt a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ európai parlamenti bejutását valószínűsíti utolsó, májusi felmérésében.

A Medián értékelése szerint az MDF-nek is lehet reménye a bejutásra, de ebben az esetben mandátumot a baloldaltól, az MSZP-től venne el, és így a jobboldali pártok küldhetnének több képviselőt Strasbourgba.

A Magyar Gallup Intézet a választás előtt 3-4 héttel készített kutatása ugyancsak a Fidesznek, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek jósol EP-mandátumot. "Ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választást, a Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ 1 mandátumra számíthatna" - áll a közvélemény-kutató cég internetes oldalán közzétett felmérés elemzésében.

A Capital Research kedden ismertetett felmérése szerint viszont egyértelműen erősödött a Fidesz az elmúlt hetekben és nyerésre áll: a biztos pártválasztók körében 44 százalékos a Fidesz, 36 százalékos az MSZP támogatottsága.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK