Döntetlent jósolnak a közvélemény-kutatók az EP-választáson

Az MTI jelentése szerint a három legnagyobb európai uniós országban, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában az ellenzék sikerét hozhatja a június 10-13 között tartandó európai parlamenti (EP) választás - legalábbis ezt jelzi egy, az összes EU-tagállamra kiterjedő közvélemény-kutatás, amelyről csütörtökön számolt be az Euronews európai televíziós hírcsatorna.

Az EOS Gallup Europe nevű, belgiumi központú közvélemény-kutató intézet szervezésében május közepén a 25 EU-tagországban több mint 15 ezer embert kérdeztek meg arról, kire adná voksát az EP-választáson. Bár a május közepi időpont miatt a felmérés adatai már valószínűleg elavultak, azért érdekes tendenciát jeleznek: eszerint mind a három nagy EU-államban nehéz helyzetben vannak a kormánypártok - függetlenül politikai irányzatuktól.

Németországban a kereszténydemokrata CDU/CSU a szavazatok 49 százalékára számíthat, szemben a kormányon lévő szociáldemokraták 25 és a zöldek 11 százalékos arányával. A liberális FDP és a volt keletnémet kommunista párt utódpártja, a PDS egyaránt 6-6 százalékon áll.

Franciaországban viszont a konzervatív kormánypárt, az UMP van 20 százalékon, míg az ellenzéki szocialisták 28 százalékot kaphatnak. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kormánytáborhoz tartozó, de a kabinetben részt venni nem hajlandó centrista UDF 10, az ellenzéki zöldek 8, a szélsőjobboldali Nemzeti Front pedig 12 százalékra számíthat - azaz mindannyian képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe.)

A briteknél az ellenzékben lévő konzervatívok a szavazatok 30 százalékára, Tony Blair miniszterelnök Munkáspártja pedig 23 százalékára esélyes - miközben a harmadik nagy politikai erő, a liberális demokraták 20 százalékot kaphatnak. Spanyolországban viszont a kormányzó szocialisták sikerét jósolja a közvélemény-kutatás: igaz, ők csak most márciusban kerültek hatalomra. 48 százalékra számíthatnak, megelőzve a konzervatív néppártot (37 százalék).

Az ötödik nagy nyugat-európai államot, Olaszországot illetően az EOS Gallup honlapja (www.eosgallupeurope.be) nemzeti korlátozásokra hivatkozva nem közöl adatokat. Lengyelországban  - amely területével és népességével immár szintén az EU vezető hatalmai közé számítható - a legutóbbi parlamenti választásokon még 41 százalékot kapott s ezzel kormányra került koalíció, a Baloldali Demokratikus Szövetség és a Munka Uniója most már csak 6 százalékra számíthat.

[origo]/MTI

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK