Méhek szálltak meg egy családi házat

Kóbor méhek tartanak rettegésben egy bagi családot napok óta. Egy méhraj ugyanis egy üres redőnytokba költözött. Miután egy méhésznek hosszas próbálkozás után sikerült elcsalogatnia a rovarokat, újabb raj érkezett és elfoglalta a kaptárnak kiszemelet redőnytokot.

Megtámadtak kóbor méhrajok egy bagi családi házat és napok óta rettegésben tartják az ott lakókat. A kétemeletes ház felső szintjének ablaka mögött az üres redőnytok kelthette fel az otthont kereső méhek érdeklődését - mondta Balázs Gusztáv, a ház tulajdonosa.

Az ablakot százával támadták a méhek, megpróbálva bejutni a kaptárnak kiszemelt üregbe. A hadművelet sikertelen volt, ám a méhek nem adták fel, hanem összegyűlve, akár egy óriás fekete szakáll, az ablak felett függve várták a fejleményeket. A házigazda riasztotta a gödöllői tűzoltókat, de végül egy helyi méhész sietett segítségére, hogy eltávolítsa  a kéretlen látogatók seregét. A szakember létráról, több órás próbálkozás eredményeként egy kasba csalogatta az addigra már a redőnytokba beköltözött anyaméhet. A rovarok hada követte termetes királynőjét, a szakember pedig hazavitte a teli kast a többi kaptára mellé.

Az ügy elrendeződni látszott, ám szerdán újabb méhraj szállta meg a redőnytok környékét. Az eltávolítás megismétlődött volna, de elmaradt, mert időközben eleredt az eső, ennek hatására pedig a méhek felhagytak a rajzással, s beköltöztek a tokba. Az eső elálltáig nem kell tartani attól, hogy a méhcsalád szárnyra kel. A hívatlan albérlőket ideiglenesen befogadó Balázs Gusztáv, a gödöllői Szent István Egyetem lapjának szerkesztője maga is nagy természetbarát, nem kívánja erőszakkal - például füstöléssel - a méhcsaládot kiebrudalni. Mivel a falu két méhészénél nincs hiány, úgy véli, hogy a jövevények a közeli akácosból érkezhettek, ahol ilyenkor gyakran települnek ki méhészek.