Nagymennyiségű borhamisítással és adócsalással vádolják az olajszőkítési botrányban ismertté vált vállalkozót, Flaisz Ferencet - írja a Petőfi Népe című lap. A gyanú szerint a vállalkozó cége többszázezer liter pancsolt alkoholt (nagyrészt bort) hozott forgalomba, 79 millió forint adót pedig elcsalt. Flaisz szerint a tanúk igazolták ártatlanságát. A Kalocsai Városi Bíróság várhatóan júniusban hoz ítéletet.

Rossz minőségű termék forgalomba hozatala és adócsalás miatt folytatnak eljárást többek között Flaisz Ferenc érsekhalmi vállalkozó ellen, aki az olajszőkítési botrány kapcsán vált ismertté még 2000-ben - írja Petőfi Népe című lap. Egy, még 1998-ban, Hosszúhegyen tartott vámhivatali ellenőrzés során 380-400 ezer liter pancsolt bort foglaltak le. A vádirat szerint az ital rossz minőségű termék, amit birtokban tartani és tárolni is tilos. Ezen kívül az ügyészség szerint közel 1 millió liter "köztes alkoholterméket" is forgalmazott Flaisz cége. A gyanú szerint 79 millió forintos adócsalást követett el Flaisz cége - írja a lap.

Flaisz úgy véli, hogy a tárgyaláson meghallgatott ukrán tanúk igazolták ártatlanságát. "A harkovi pezsgőgyár vette meg a boromat, és a szakértőik kevertek D-almasavat hozzá. Még Magyarországon aromásították ezzel az italt. Emiatt persze a magyar szabványnál magasabb lett a savtartalma, de erről én nem tehetek. Ezt az ukrán borászok a bíróságon is elmondták, amikor magukra vállalták a pezsgő recept miatti keverést" - mondta a vállalkozó a Petőfi Népének.

A vállalkozót a tárgyalás előtt orvosszakértő vizsgálta meg. Erre vélhetően azért volt szükség, mert Flaisz korábban arra hivatkozva érte el egy ellene lefolytatott eljárás újratárgyalását, hogy a bűncselekmény elkövetésekor elmeállapota miatt büntetőjogi beszámítási képessége korlátozva volt. A Kalocsai Városi Bíróság várhatóan júniusban hoz ítéletet Flaisz ügyében.

Flaisz még az olajszőkítési botrányban vált ismertté, mert Nógrádi Zsolt, az ügy kulcsfigurája azzal vádolta, hogy ő volt a Duna-Tisza közi olajmaffia főnöke és rendszeresen fizetett le országosan ismert politikusokat, illetve rendőrségi tisztviselőket. Flaisz tagadta, hogy köze lenne a több milliárdos olajszőkítéshez és beperelte Pallag Lászlót, az olajbizottság kisgazda elnökét és Nógrádit.

Később több eljárás is folyt Flaisz ellen más ügyekben. 2003. májusában háromévi próbaidőre felfüggesztett, egy év és négy hónapos börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Bács-Kiskun Megyei Bíróság adócsalás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint lőszerrel való visszaélés bűntette miatt. Egyúttal egymillió forintos pénzmellékbüntetés megfizetésére is kötelezték.

Tavaly októberben pedig a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte, olajcsempészettel kapcsolatos bűncselekményekért. Flaisz azonban nem kezdte meg időben a büntetés letöltését, három heti bujkálás után végül házának padlásán találtak rá a rendőrök. Később mégis szabadlábra helyezték, egy orvosszakértői szakvéleményre hivatkozva ugyanis ügyvédje elérte az ügy újratárgyalását.