Nagy az esélye, hogy a tavaly áprilisban, a fűtőelemek sérülése miatt leállított paksi kettes blokkot a sérült kazetták kiemelése előtt újraindítják - nyilatkozta a Népszabadságnak Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese. A paksi szakemberek szerint az eddigi műszaki értékelések alapján a kettes blokk indítása biztonságosan megoldható.

A paksi kettes blokknál tavaly áprilisban a francia-német Framatome ANP által gyártott tisztítótartályból tervezési hiba miatt radioaktív gázok szivárogtak ki. Tavaly szeptemberben dőlt el, hogy a tisztítótartályt gyártó cég helyett az orosz TVEL távolíthatja el a megrongálódott fűtőelemeket. Az orosz fűtőanyag-szállító cég egymilliárd forintért vállalta a munkát.

2003 végén a Paksi Atomerőmű Rt. peren kívül megegyezett kártérítési igényéről a Framatome céggel és az erőművet biztosító konzorciummal, az Atompoollal. A Népszabadság úgy tudja, hogy legalább tíz-tízenkétmilliárd forintot kapott az erőmű. Ugyanakkor a kettes blokk leállása nem lebecsülhető, napi ötvenmillió forintos bevételkiesést okoz.

A bevételkiesés miatt a paksi atomerőmű szakemberei már hónapok óta azt sugallják, hogyha a műszaki, biztonsági szempontok megengedik, akkor a kazetták kiemelése előtt újraindítják az erőművet. Az elmúlt hónapokban a paksiak folyamatosan elemezték, tesztelték, mérték a kettes blokkot. Az eddigi műszaki értékelések és a megismert hatósági követelmények alapján a kettes blokk indítása biztonságosan megoldható - állítják a paksiak.

Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese szerint az atomerőmű az elmúlt időszakban nagyon sok, a hivatal által előírt feltételt teljesített. A közelmúltban a cég benyújtotta a kettes blokk újraindításához szükséges vizsgálatok és mérések tervét. Lux szerint néhány mérés - a szennyezettség kiértékelése, a víztisztaság elemzése - még hátravan. Lux szerint annak nagyobb a valószínűsége, hogy a fűtőelemek kiemelése előtt már az idén - ha minden jól megy, akkor százharminc napon át - energiát termel a kettes blokk. Szerinte ebben az évben nagy valószínűséggel már nem kezdődik el a fűtőelemek kiemelése.

Ámon Ada, az Energia Klub nevű zöldszervezet vezetője szerint az atomerőmű idei üzleti tervében szerepel a kettes blokk százharminc napos üzemeltetése. Ezt csak úgy tarthatják, ha legkésőbb szeptemberben beindul a termelés.