Helyszíni tárgyalást tartottak az egy évvel ezelőtti rendőrgyilkosság büntetőperében. A helyszínen, egy budai villa kertjében, a vádirat szerint a betörésre készülő vádlott először megadást színlelt, majd rálőtt az őt kereső rendőrökre, kioltva egyikük életét. A résztvevők közlése szerint a tárgyaláson a gyilkosság körülményeit igyekeztek rekonstruálni, a vádlott, a sértett tanú és egy fegyverszakértő segítségével.

Helyszíni tárgyalást tartott szerdán a Fővárosi Bíróság annál a II. kerületi villánál, ahol tavaly május 13-án lelőtt egy rendőrt a házba betörni készülő Engel Zoltán. A bíróság azért tartott helyszíni tárgyalást a magántulajdonban lévő villa udvarán, hogy rekonstruálják a gyilkosság körülményeit.

Fülöp Tamás, a vádlott védője a két és fél órás helyszíni tárgyalás után elmondta: mivel a telek tulajdonosa megtiltotta, hogy bemenjenek az újságírók az ingatlanba, ezért a bíróság korábbi elképzelésével ellentétben nem rendelt el zárt tárgyalást, és így elmondhatja, mi történt a helyszínen. "Az eset lényeges eseménysorának a rekonstruálása történt meg, sem a vádlott, sem a tanúk érdemi nyilatkozatot nem tettek. Rögzítették fényképfelvétellel és írásban, ki hol állt az események elkövetésekor" - közölte.

Mint elmondta, a sajtóban megjelent híradásokkal ellentétben a vádlott soha nem állított olyat, hogy az elhunyt Borsos Józsefet nem ő lőtte volna le, mint ahogyan a vádlott védekezésének részét az sem képezi, hogy önvédelemből lőtt volna.

A helyszíni tárgyalásra azért volt szükség, mert "a rendelkezésre álló iratok alapján nem lehetett teljes bizonyossággal pontosan és meggyőzően megállapítani azoknak a személyeknek a mozgását, akik az elkövetéskor a helyszínen voltak". Albert Viktor, a Fővárosi Bíróság sajtótitkára szerint a helyszíni tárgyaláson a bűncselekmény elkövetésének körülményeit vizsgálták a bíróság tagjai a vádlott, a sértett tanú - akire szintén rálőtt a vádlott - és a fegyverszakértő bevonásával.

Mint elmondta, többek között megvizsgálták, hogyan hatoltak be a rendőrök a telekre, ki hol állt, milyen pozíciót foglalt el az akció során, hallhatta-e Engel Zoltán a rendőrök fegyvereinek élesítését, amikor a melléképületben tartózkodott, miként szólították fel a rendőrök Engel Zoltánt a megadásra.

A fekete napszemüveget viselő Engel Zoltánt kommandósok és fegyveres rendőrök vitték a helyszínre nem sokkal kilenc óra előtt. A büntetett előéletű férfit kétszeresen minősülő, hivatalos személy sérelmére és több emberen elkövetett emberölés kísérletével, továbbá lőfegyverrel visszaéléssel vádolja az ügyészség, melyekért életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

A vádirat szerint Engel Zoltán tavaly május 13-án Budapesten, a II. kerületben arra készült, hogy kiraboljon egy villát, de a rendőrök rajtaütöttek. Engel Zoltán a ház udvarán lévő melléképületben bújt meg. A rendőri felszólításra azzal válaszolt, hogy megadja magát, kijött, de rögtön elkezdett tüzelni. Célzott lövéseket adott le két rendőrre, engedély nélkül magánál tartott hangtompítós pisztolyával. A kialakult tűzpárbajban Borsos József rendőr százados a helyszínen életét vesztette, Engel Zoltán pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, mozgássérültté vált.

Az idén májusban kezdődött büntetőperben az első, nyilvános tárgyalási napon a vádlott nem tett vallomást, és kérte, hogy a nyilvánosság kizárásával hallgassák meg, de ezt a bírói tanács vezetője elutasította. Később mégis tartottak zárt tárgyalásokat, mert a tanács tanúként meghallgatatta azt a rendőrnőt, akire rálőtt Engel Zoltán, de nem találta el, illetve azokat a rendőröket, akik részt vettek a vádlott elfogásában.