Demonstrálókra támadt egy kínai diplomata a Hősök terén

Egy kínai diplomata rátámadt a Tibetet Segítő Társaság aktivistáira a budapesti Hősök terén. A kínai elnök magyarországi látogatásakor rendezett tüntetés résztvevőit a rendőrség védte meg a feldühödött diplomatától. A kínai férfi dulakodni kezdett, és kipukkasztotta a demonstrálók léggömbjeit is, de diplomáciai mentessége miatt a magyar hatósoágok nem intézkedhetnek ellene.

A Tibetet Segítő Társaság mintegy húsz aktivistája vonult csütörtök este a Szépművészeti Múzeum elé, ahol Hu Csin-tao kínai államfő és felesége tiszteletére a magyar kormány ünnepi vacsorát adott. A tüntetők fel akarták hívni a kínai elnök figyelmét a tibeti emberi jogi helyzetre - nyilatkozta Hendrey Tibor. A Tibetet Segítő Társaság nevű szervezet elnöke közölte: amikor zászlóikat és léggömbjeiket együtt a magasba emelték, egy kínai diplomata "nekirontott a tüntetőknek", kipukkasztotta léggömbjeiket, és ütlegelni kezdett több tiltakozót. A kínait a magyar rendőröknek kellett lefogniuk és elvezetniük.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese is megerősítette a rendőrségi intézkedés tényét. Hozzátették azonban, hogy a férfi diplomáciai mentességet élvez, így ellene semmilyen intézkedést sem lehet foganatosítani.

Kína az 1950-es években szállta meg az addig függetlenséget élvező Tibetet. Az ország korábbi vezetője, a buddhista egyházi főméltóságnak is számító dalai láma 1959-ben kényszerült emigrációba.