Mádl félti az ügyészséget a politikusoktól

A köztársasági elnök szerint az ügyészség és főleg a legfőbb ügyész személye politikai támadások célpontja lett az utóbbi időben. Az államfő úgy véli, ez nemcsak a módszer miatt elítélendő, hanem azért is, mert az ügyészség befolyásolása vagy támadása a szervezet biztonságát is megrendítheti.

Elkerülhetetlen és bizonyos fokig kívánatos is, hogy az ügyészi működés értékelés vagy bírálat tárgya legyen, de az ügyészség politikai befolyásolása elfogadhatatlan - jelentette ki a köztársasági elnök.

"Akárcsak az igazságszolgáltatás egészét, az ügyészséget kiemelt fontosságú feladata politikai jelentőségűvé is teszi, bizonyos fokig elkerülhetetlen és bizonyos fokig kívánatos is, hogy az ügyészi működés értékelés vagy akár bírálat tárgya legyen, de az ügyészség politikai befolyásolása éppúgy elfogadhatatlan, mint a politikai befolyásoltsággal való alaptalan vádaskodás" - mondta Mádl Ferenc az ügyészség napja alkalmából rendezett ünnepségen. Hozzátette: sajnálatos, hogy a közelmúltban az ügyészség és főleg a legfőbb ügyész személye politikai szándékú támadások célpontja lett.

Ez nemcsak a módszer miatt elítélendő, hanem azért is, mert egy lényeges elemét érinti a demokratikus rendszerünknek, és az ügyészség nem jogszerű értékelése, befolyásolása vagy támadása a szervezet biztonságát rendítheti meg, amellyel sérül az alkotmány, valamint a jogszolgáltatáshoz és a bűnfelderítéshez fűződő érdek is - közölte az államfő.

A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy az Alkotmánybíróság februári döntése pontot tesz "ennek az elfogadhatatlan gyakorlatnak a végére", hiszen a testület mindenki számára kötelezően világossá tette, hogy az ügyészség nincs politikailag alárendelve az Országgyűlésnek, és az interpellációs jog nem lehet politikai támadás vagy befolyásolás eszköze.

Polt Péter legfőbb ügyész elmondta: a magyar ügyészség korszakhatárhoz érkezett 2004-ben, hiszen uniós tagságunk óta a magyar ügyészség 133 év után nemzetiből európai ügyészséggé vált. Hozzátette: az ügyészségre óriási feladatok hárulnak, hiszen az európai közösségi jog és a nemzeti jogok mennyisége hatalmas, és az abban való eligazodást csak az alapelveket biztosan ismerő rendszerezett tudás teszi lehetővé.

Polt Péter kijelentette: meggyőződése, hogy az ügyészi szervezet évek óta magas szinten teljesíti kötelezettségeit, és a nehéz körülmények ellenére az ügyészségre továbbra is számíthat a magyar társadalom és Európa is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK