A vécéket és a hangerőt is vizsgálják a balatoni strandokon

A vécék kulturáltságát, a víz tisztaságát és a hulladékgyűjtés módját is vizsgálják a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett balatoni strandminősítés során. A helyszíni ellenőrzést végző egyik szervezet elnöke szerint a strandoktól az is elvárható, hogy ne üvöltsön a zene és ne legyenek zavaró játékok.

A környezetvédelmi miniszter a napokban hirdette meg a balatoni strandokat minősítő programot. A szaktárca tájékoztatója szerint vizsgálni fogják többek között a vízminőséget, a strand tisztaságát, a vécék számát és kulturáltságát, a parkoló és a büfé színvonalát. A szempontoknak megfelelő strandok Kékhullám Zászlót kapnak. (A nemzetközi strandminősítésben Kék Zászló elismerést adnak a strandoknak, ehhez a rendszerhez azonban csak ingyenes fürdőzőhelyek csatlakozhatnak.)

A helyszíni ellenőrzéseket a Balatoni Szövetség és a Magyar Marathon Klub szakértői végzik. Utóbbi szervezet elnöke, Németh Zsolt az [origo]-nak elmondta, vizsgálni fogják azt is, hogy a strandon tájékoztatják-e a turistákat a vízhőmérsékletről, a szélirányról, az esetleges viharveszélyről. A szempontok között szerepel továbbá, hogy a vízből eltávolítják-e a hínárt, és hogy szelektíven gyűjtik-e a hulladékot. Németh szerint a strandoktól elvárható az is, hogy nyugodt körülményeket biztosítsanak a fürdőzőknek, például ne "üvöltsön a zene" a strand egész területén és ne legyenek hangos játékok.

Kérdésünkre a klubelnök elmondta, a balatoni fürdőző helyek többsége megfelel a szempontoknak, esetleg a szelektív hulladékgyűjtés terén lehetnek hiányosságok. A minősítés első körével várhatóan július elejére végeznek, addigra a jól vizsgázó strandok már megkaphatják a Kékhullám Zászlót. Ezután következik majd a kikötők felmérése, de a strandoknak is minden évben újra át kell esniük a minősítésen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK