Gombot varrt a győztes a róka szemébe

Magyar pályázó bizonyult a legjobbnak egy nemzetközi szőrmeellenes plakátverseny európai szekciójában. A szervezők idén arra hívták fel a figyelmet, hogy manapság több állat bundájából készítenek szőrme-kiegészítőket, mint egész szőrmebundát, a vásárlók pedig azt gondolják, hogy ezek maradékszőrméből készültek, miközben az állatokat ezért tenyésztették.

Magyar pályázó plakátját találta a legjobbnak a zsűri a Fur Free Alliance nemzetközi állatvédelmi szövetség által szervezett plakátverseny európai szekciójában. Kasza Julianna plakátján egy rajzolt prémes állat és egy befűzött tű látható, az állat szeme helyére pedig egy gombot illesztett. A forduló első helyezettje ezer eurós jutalmat kapott és plakátja részt vesz az összesített versenyen, ahol minden szekció legjobbja indul.
 
A plakátpályázaton főiskolák, egyetemek diákjai indultak a világ minden tájáról. Az idei pályázat a szőrmeviselet problémájára összpontosít. A pályamunkának ezt az üzenetet kellett közvetítenie grafikus formában: "Azzal, hogy szőrmebundát vagy szőrme-kiegészítővel ellátott ruhát vásárol, Ön közvetetten hozzájárul az állatoknak okozott fájdalomhoz és szenvedéshez. A fogyasztói tudatosság eszközével azonban megállítható a prémállatok (szőrméjükért való) leölése. Szőrmét viselni a mai korban szükségtelen és divatjamúlt hóbort."

A szervezők idén arra hívták fel a figyelmet, hogy manapság több állat bundájából készítenek szőrme-kiegészítőket, mint egész szőrmebundát. A tervezők, kiskereskedők, kisebb üzletek és viszonteladók több szőrme-kiegészítővel ellátott ruhát árusítanak, mint valaha. A vásárlók általában azt gondolják, hogy ezek a kiegészítők "maradékszőrméből" készülnek, miközben a prémes állatok többségét azért tenyésztik, ölik le és nyúzzák meg, hogy ilyen ruha-kiegészítőket gyártsanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK