Megtelt vízzel a Balaton

Három aszályos év után a csapadékos időjárásnak köszönhetően kitűnő állapotban várja a vendégeket az idén a Balaton - mondta Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára Siófokon. "A tó a természeti folyamatok keretében visszanyerte azt a vízszintet, amelyre az emberi használathoz szükség van" - mondta a nyári idénykezdő sajtótájékoztatón az államtitkár.

Megindult a tó megújulása, az idei fürdőzési idényben a tavalyinál 30, további esőzések esetén 40-50 centiméterrel magasabb vízállás várható, s az előrejelzések szerint szeptemberre is csak 64 centiméterre apad a víz - jelentette ki Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Balaton vízszintje a siófoki mércén jelenleg 81 centiméter, a tó átlagos mélysége 3,36 méter. "A siófoki zsilipen való leeresztés 110 centiméteres vízállásnál azért válhat ismét szükségessé, mert egyébként árvíz fenyegetné a déli partot" - mondta Őri István államtitkár, hozzátéve: utoljára 2000-ben volt nyitva a zsilip, azóta a híresztelésekkel ellentétben nem eresztettek le vizet a tóból. Tavaly az alacsony vízszint miatt az iszap és a hínár okozott gondot, az idén a jelentős csapadékkal a tó vízgyűjtőjének szennyezései juthatnak a Balatonba.

A Sió-csatorna siófoki szakaszán tíz csapadékbefolyó és egy természetes vízfolyás biztosítja a szükséges vízmennyiséget. "A jelenleg is tartó esős idő miatt a Sió-szakaszba jutó víz meghaladja a szükségletet, a többlet bukik át a kiliti zsilipen s nem a Balaton vize" - reagált az államtitkár arra a sajtóban megjelent bírálatra válaszolva, amely szerint ma is eresztik a tóból a vizet. Hozzátette, hogy a közegészségügyi és vízügyi okok miatt időnként szükségessé váló átöblítéshez a tóból annyi vizet kell a csatornába ereszteni, hogy mindössze 0,1 milliméterrel csökken a vízszint. Erre tavaly egyetlen alkalommal került sor - mondta Őri István. 

"A balatoni strandok zöme a vízminőség szempontjából kiváló, vagy megfelelő minősítésű volt az elmúlt két évben, az ellenőrző rendszer szerint idén is tiszta víz várja a fürdőzőket" - mondta Kling István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK