Kovács: nem megyünk a hidakra

A szocialista vereség után mind Kovács László pártelnök, mind Medgyessy Péter kormányfő azzal nyugtatta a párt székházában megjelenteket, hogy az EU-átlaghoz képest a magyar kormány jobban szerepelt. Kovács megígérte, hogy nem kérik a szavazatok újraszámlálását és hidakat sem fognak elfoglalni. Medgyessy közölte: a választás semmilyen kétséget nem ébresztett benne.

Visszafogott hangulatban kezdődött, és így is folytatódott a választás estéje az MSZP Köztársaság téri székházában. Az újságírók rendelkezésére bocsátott emeleten legalább annyi szó esett például a szombaton kezdődött futball Eb-ről mint a választási esélyekről. Az egyik európai parlamenti jelölt, Fazakas Szabolcs meg is ígérte, hogy megpróbál szerezni egy tévét a sajtónak az angol-francia meccs idejére. Megjegyezte azt is, hogy ő a franciák győzelmére tippel.

A párt EP-kampányának meghatározó alakjai - például Horn Gyula, Lévai Katalin - kilenc óra körül érkeztek a helyszínre. A pártonkívüli miniszterelnök, Medgyessy Péter fél tízkor jelent meg, nem sokkal előtte jött meg a szintén nem párttag Bárándy Péter igazságügyminiszter. A Medián előrejelzését - amely még tíz mandátumot jósolt az MSZP-nek - egy politikus sem kívánta érdemben kommentálni. A szintén európai parlamenti jelölt jelölt Tabajdi Csaba újságíróknak ezt Kovács László pártelnök elhíresült mondásával indokolta, vagyis hogy a szocialisták nem közvélemény-kutatást, hanem választást akarnak nyerni.

Az egyik tévének adott interjújában Lendvai Ildikó frakcióvezető az alacsony részvételi arányról azt mondta, hogy ez azt mutatja, hogy az ország nincs kormányváltó hangulatban. Közben néhány "közreműködő" feliratú bilétát viselő férfi is a részvételt elemezgette. Egyikük emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a kampány során azt mondta, hogy aki otthon marad, az az MSZP-t támogatja. A férfi szerint ez azt jelenti, hogy a nem szavazó hatvan százalék is a szocialistákra szavazott volna, így az MSZP az abszolút győztes.

Az eredmény este tízkor vált ismertté, a pártelnök és a kormányfő ezután fél órával tartotta meg sajtótájékoztatóját. Kovács és Medgyessy mögé fiatal szocialista aktivisták sorakoztak fel. Mint a párt egy sajtósa megjegyezte, azért, hogy ne legyen üres a háttér. A tájékoztatón Kovács László elmondta, hogy az eredmény szoros volt, csak egy mandátumon múlt, hogy nem lett döntetlen. Közölte, hogy az európai átlaghoz képest a magyar kormánypártok jól szerepeltek. Példának hozta a német szociáldemokratákat és az olasz Forza Italiát, amelyek állítása szerint nagy vereséget szenvedtek. A Fideszre utalva a pártelnök azt mondta, a békétlenséget szítók nem szereztek többséget. Hozzátette, az MSZP azon lesz, hogy elmúljon a kampányhangulat, és megígérte, hogy nem fognak újraszámlálást követelni, és nem fognak hidakat sem lezárni.

Medgyessy Péter miniszterelnök azt mondta, kemény kampány volt kemény vitákkal, amelynek hangneme szerinte nem volt európai. A kormányfő szerint az alacsony részvétel megfelelt az európai átlagnak, és hozzátette, hogy az ilyen választások általában nem szokta kedvezni a kormányon lévő pártoknak. Beszélt arról is, hogy szerinte az MSZP támogatói nem voltak eléggé motiváltak, és sokan közülük nem mentek el szavazni, mivel úgy gondolják, hogy a kormány jól végzi a munkáját.

Megjelent a szocialisták székházában Demszky Gábor SZDSZ-es politikus, aki a szabad demokraták európai parlamenti listáját vezette. Demszky közös sajtótájékoztatót tartott Medgyessyvel, amelyen mindketten feleségükkel együtt vettek részt. "Gábor, gratulálok nektek" - mondta a miniszterelnök, majd Demszky beszélt arról, hogy elfogadhatónak tartja a választás eredményt, ami szerinte azt tükrözi, hogy a kormány a helyén van, és teszi a dolgát.

A párt vezetői hivatalos nyilatkozataikban elégedetten szóltak az eredményről, és Nyakó István pártszóvivő is azt mondta az [origo]-nak, hogy pozitívan fogadták a kilenc mandátum hírét. A székházban lehetett hallani ugyanakkor kevésbé elégedett hangokat is. Horváth Csaba országgyűlési képviselő, II. kerületi polgármester például a pártelnök és a kormányfő sajtótájékoztatója közben egy ismerősének úgy értékelte az eredményt, hogy "nem vagyok boldog, de egynek elmegy."

KAPCSOLÓDÓ CIKK