Mélygarázs miatt vágnák ki a Rákóczi tér fáit

Mélygarázs építését tervezi a józsefvárosi önkormányzat a Rákóczi tér alá, ehhez azonban ki kellene vágni a tér hatalmas fáit. A fák egyszer már veszélybe kerültek, akkor a négyes metró építése miatt, de akkor úgy döntöttek: inkább drágább módszerrel építik a metrót, hogy a fák megmaradjanak.

A józsefvárosi önkormányzat mélygarázs építését tervezi a Rákóczi tér alá, emiatt a környéken lakóknak végleg búcsút kellene mondaniuk a tér hatalmas, idős fáinak. A kerületnél állítólag már döntöttek is a mélygarázs megépítéséről, nyilatkozta a Blikknek az alpolgármester. Az [origo] hétfőn hiába kereste az illetékeseket az önkormányzatnál, a vasárnapi választásokra hivatkozva azt kérték, hogy szerdán érdeklődjünk.

Fotó: Fábián Évi

A mélygarázsról szóló elképzelésekről a Fővárosi Mérnöki Tervező (Főmterv) Rt. is értesült, bár arról nem tudnak, hogy a kerület döntött a garázs megépítéséről. Keszthelyi Tibor, a Főmterv munkatársa elmondta: évekkel ezelőtt, amikor a négyes metró építésének módjáról volt szó, a kerület még kiállt a fák megtartása mellett, és a metróépítésnek egy jóval költségesebb módját támogatta a fák miatt. Az állomás, ami így épül, egymilliárd körüli többletköltséget jelent - mondta Keszthelyi Tibor. A metró építését gátló, utolsó peres ügyben hamarosan dönt a Fővárosi Bíróság, ezt követően a fővárosi közgyűlés is szavaz a metróról, majd kiírják a pályázatot az alagút megépítésére. A munka ezután kezdődhet, és a tervek szerint 2008 végéig tart majd.

Ha a kerület mégis a fák kivágásával járó mélygarázs megépítése mellett dönt, módosítani kell a tér kialakítására vonatkozó jelenleg érvényben lévő tervet, és újabb szakhatósági engedélyeket kell beszerezni. A fák kivágását a környezetvédők és a környék lakóinak egy része sem támogatja. A Főmtervhez például egy olyan kerületi lakos írt levelet, aki azért szeretné, hogy megmaradjanak a fák, hogy a férje ne láthasson rá az ablakból a Rákóczi tér prostituáltjaira. A fák értékességéről a szakemberek vitatkoznak, ugyanis a fák annyira öregek, hogy elképzelhető, hamarosan a koruk miatt kellene kivágni őket.