Munkaanyag volt a Kósát vádló rendőrségi levél

Tényekkel kellően alá nem támasztott belső munkaanyag az a volt hajdú-bihari rendőrfőkapitány által írt levél, amely szerint Kósa Lajos debreceni polgármester érintett a város vagyonkezelőjét érintő nyomozásban - állítja a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vezetője. A főügyész közlése szerint azért nem kérték Kósa mentelmi jogának felfüggesztését, mert semmilyen bűncselekmény gyanúja nem merült fel vele szemben.

A korábban államtitoknak minősített, Sutka Sándor volt hajdú-bihari rendőrfőkapitány aláírásával ellátott levél "egy szakmai, belső munkaanyagnak tekinthető, amely tényekkel kellően alá nem támasztott, túlzó jogi következtetéseket tartalmazott, és megtalálható a főügyészségen" - mondta az MTI érdeklődésére hétfőn Hajdú-Bihar megye főügyésze.

"Az inkriminált levelet a megyei főügyészség saját álláspontja kifejtése mellett - a vonatkozó iratokkal együtt - állásfoglalás végett a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak küldte meg. Az iratokat kizárólag azért küldtük tovább, hogy esetlegesen nem kívánja-e a nyomozást a továbbiakban a hatáskörébe vonni a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal" - közölte Nagy Kálmán, aki korábban a titkosítás miatt nem adhatott felvilágosítást.

A főügyész elmondta azt is, hogy a rendelkezésre álló nyomozati anyag alapján Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen város polgármesterével szemben nem volt megállapítható bármely bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, ezért mentelmi joga felfüggesztésének kezdeményezése szóba sem jöhetett.

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, az ügy előzménye, hogy a Népszava a közelmúltban közölt egy levelet, amelyet állítólag Hajdú-Bihar megye volt rendőr-főkapitánya, Sutka Sándor írt a megyei főügyész-helyettesnek. Ebben a levélben az állt, hogy a debreceni vagyonkezelő cég ügyében titkosszolgálati eszközökkel folytatott nyomozás során a rendőrség arra jutott, hogy megalapozott a gyanú, hogy a cégnél vesztegetés, befolyással üzérkedés, sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés történt. A levél szerint "megalapozott a gyanúja, hogy a célszemélyek bűnös tevékenységének koordinálását Debrecen város polgármestere, Kósa Lajos végzi".

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2003. június 30-án rendelt el nyomozást a két névtelen feljelentés alapján különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés ügyében. Idén februárban azonban a hajdú-bihari rendőrség kérte az ORFK-tól, hogy vegyék el tőlük az ügyet, amely így a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitánysághoz került, a nyomozás felügyeletét azonban továbbra is a Debreceni Városi Ügyészség látja el.

Az MTI kérdésére a megyei főügyész azt mondta, ők azért nem jelentettek elfogultságot az ügyben, mert sem ők, sem a városi ügyészség nem tart fenn olyan szoros kapcsolatot a debreceni önkormányzattal és alkalmazottaival, amely esetlegesen befolyásolhatná az ügy tárgyilagos, részrehajlás nélküli megítélésében.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK