A kis falvak pusztulásától tart az ombudsman

A postahivatalok, iskolák, óvodák bezárása, a buszjáratok ritkítása és egyes vasútvonalak felszámolása akár egyes kistelepülések pusztulásához is vezethetnek - állítja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint a mobilposták ügyében a Magyar Posta is elismerte a hibáját, a cég szóvivője azonban tagadja ezt.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közleményt adott ki a kistelepüléseken működő postahivatalok megszüntetésével kapcsolatban, miután tudomására jutott, hogy egyes önkormányzatok az Alkotmánybírósághoz fordulnak és pert indítanak a Magyar Posta ellen. Mint arról az [origo] is beszámolt, a Borsod-Ababúj-Zemplén megyei Komlóska például a mobilposta rendszer állítólagos kiszámíthatatlansága miatt tervezi beperelni a céget.

Az ombudsman már tavaly ősszel nyilvánosságra hozta a mobilpostával kapcsolatos állásfoglalását, és a mostani közleményben is emlékeztet arra, hogy önmagában a mobilszolgáltatásra való átállás nem vet fel alkotmányos aggályokat. Lenkovics bírálta viszont a rendszer bevezetésének módját, szerinte ugyanis még a Magyar Posta is elismerte, hogy rosszul kommunikálták a változást.

Más kérdés, hogy a cég szóvivője, Tomecskó Tamás az [origo] kérdésére ezt tagadta, mondván, nem tud arról, hogy bárki is elismert volna ilyet a Magyar Postánál. Tomecskó elmondta azt is, hogy a közleményről még nem értesültek, ha megkapják, akkor megvizsgálják az ombudsman észrevételeit.

A közleményben Lenkovics arra is felhívja a figyelmet, hogy a postahivatalok bezárása más súlyos problémákra is rávilágít. Az ombudsman szerint ugyanis a kisvasutak felszámolása, a távolsági buszjáratok ritkítása, az óvodák és iskolák bezárása az adott környéken élők számára súlyos esélyegyenlőtlenséget okoznak. Lenkovics úgy véli, hogy ezek a jelenségek "végső fokon számos kistelepülés pusztulásához és a magyar településszerkezet torzulásához vezetnek".

Az országgyűlési biztos emlékeztet arra is, hogy a Magyar Posta és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium között már korábban kezdődtek tárgyalások arról, hogy egyes felszámolásra ítélt postahivatalokban internet-szolgáltatóhelyeket alakítanak ki, és így azok megmenekülhetnének a bezárástól. Lenkovics most azt javasolja a szaktárcát vezető miniszternek, hogy ezt az elképzelést mielőbb dolgozzák ki részletesen és gyorsítsák fel megvalósítását.

Az IHM az [origo] megkeresésére közölte, hogy tavaly novemberben írták ki a Magyar Postával egyeztetett, eMagyarország Pontok II. című pályázatot, amelyen kizárólag a mobilposta által érintett, 600 főnél alacsonyabb lélekszámú települések vehettek részt. A pályázatokat a 2004. február 6-ig várták, és végül összesen 122 település jelentkezett, 109 önkormányzattal pedig már szerződést is kötött a minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK