Nincs ideje a GYISM-nek a gyerektáborokra

Nem függ iskolai végzettségtől, a felügyelők személyétől vagy a programok színvonalától az, hogy ki kap lehetőséget gyerektábor szervezésére. Régi táborszervezők szerint ezt a problémát minőségbiztosítási rendszer bevezetésével és egy szövetség kiépítésével lehetne kiküszöbölni. A szülőknek azt ajánlják, hogy személyesen ismerkedjenek meg a táborok szervezőivel és gyűjtsenek minél több információt a táboroztató szervezetről.

Kizárólag a szülők figyelmességén múlik, hogy milyen színvonalú táborba küldik el gyerekeiket, ugyanis Magyarországon nincs szabályozva, hogy ki szervezhet gyerektábort. Alapvető ÁNTSZ-előírásoknak kell csak megfelelni, melyeket azoknak is teljesíteniük kell, akik felnőtteknek szerveznek rendezvényt. Azt senki nem kérdezi meg, hogy ki felügyeli, tanítja a gyerekeket, mi lesz a táborban a program - mondta az [origo]-nak Sárvári István, aki az egyik legnagyobb táborszervező alapítvány, a People Team vezetője.  A tapasztalt táborszervezők szerint a problémát minőségbiztosítási rendszer bevezetésével és egy szövetség kiépítésével lehetne kiküszöbölni. A minőségbiztosítási rendszerről már tárgyalnak a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummal, hogy legalább néhány alapfeltétel legyen, melyeket a szervezőknek teljesíteniük kell.

A jelenlegi szabályozatlanság miatt a szülőknek ajánlatos személyesen megismerkedni a tábor szervezőivel és minél több információt gyűjteni a táboroztató szervezetről - mondta Sárvári István, aki azt is hozzátette: ne csak a tábor árára, hanem a programokra is figyeljenek, hogy a gyerekek ne unatkozzák végig a vidéken töltött hetet.

A gyermektáborok szervezési feltételeinek szabályozását a GYISM szerint legkorábban a jövő évi táborozási szezon beindulása előtt vezethetik be, mert - mint Németh Imre, a minisztérium osztályvezetője az [origo]-nak küldött válaszában tudatta - a minisztérium jelenleg az Ifjúsági Törvény előkészítésével van elfoglalva. Bár Németh szerint a jelenlegi gyakorlatot a tárca is elfogadhatatlannak tartja. A minisztérium osztályvezetője szerint ugyanakkor egy esetleges jövőbeni szabályozásnál kötelezővé tehetnek valamilyen végzettséget, képesítő vizsgát vagy akkreditálást.

Fotó: MTI

Táborok számában nincs hiány, a lehetőségeknek csak a szülők pénztárcája szab határt. Ötnapostól általában háromhetesig terjed a táborok hossza, és ha a szórakozás mellett valamilyen oktatásban is részesülnek a gyerekek, általában 50-60 ezer forintot kell fizetni 10-12 napért. A táborok kisebb részét szervezik az iskolák, a többi nyári programot alapítványok, magánvállalkozások szervezik, illetve állami szervezésű gyerektáborok is vannak. A GYISM idén 10 ezer olyan gyereket nyaraltat Zánkán, akiknek a szülei nem tudják saját zsebből fizetni a nyaralásukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK