A felhalmozódó hulladék és a fertőzéseket is okozó patkányok jelentik a legsúlyosabb problémát a cigánytelepeken. A szemét eltávolítására és a rágcsálók irtására is pályázhatnak önkormányzatok és civil szervezetek. A felhívást kiíró minisztériumok külön megkeresik azokat a régiókat, amelyeket érint a probléma, de még nem pályáztak.

Három minisztérium - a környezetvédelmi, az egészségügyi és a munkaügyi - közös pályázatot írt ki a "cigánytelepek környezeti ártalmainak csökkentésére". A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 70 milliót, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 14 milliót ad a pályázatokra, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium pedig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálaton (ÁNTSZ) keresztül vesz részt a programban. Tavaly már volt egy hasonló pályázat, amelynek során összesen 94 pályázónak adtak támogatást.

A KvVM romaügyi referense, Csonka János az [origo]-nak elmondta, hogy a cigánytelepeken az egyik legnagyobb problémát a környezetükben felhalmozódott hulladék jelenti. A települési, illetve kisebbségi önkormányzatok, valamint civil szervezetek ezek eltávolítására is pályázhatnak. Mint Csonka megjegyezte, a 300 köbméternél kisebb mennyiségű hulladékhalmok esnek ebbe a körbe, az ennél nagyobbak ugyanis lerakónak számítanak, azok megszüntetésére pedig már más pályázati források állnak rendelkezésre.

A minisztériumi referens elmondása szerint a másik súlyos probléma - amellyel kapcsolatban már tavaly is sokan pályáztak - a rágcsálók megjelenése. A telepeken felhalmozott hulladék ugyanis szabályszerűen vonzza a táplálék után kutató patkányokat, amelyek aztán könnyen elszaporodhatnak, és fertőzésveszélyt is jelenthetnek a lakók számára.

A tavalyi pályázat során sokan kértek támogatást a belvízelevezető rendszer rendbetételére is. Sok helyen ugyanis gondot okoz, hogy az árkok, átereszek el vannak dugulva - mondta Csonka János. Akadtak olyan jelentkezők is, akik parkosításra vagy éppen a romatelepet a településsel összekötő út kiépítésére kértek pénzt.

Az idei felhívásra július 15-ig várják a pályázók jelentkezését. A sikeresen szereplő jelentkezőknek legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak. Önrész biztosítását nem várják el a minisztériumok. Csonka kérdésünkre elmondta, hogy az sem kizáró ok, ha valamely pályázó már tavaly is kapott támogatást. Hozzátette viszont, hogy külön tájékoztatót is tartanak majd azokban a régiókban, amelyeket érint ugyan a cigánytelepek problémája, de a tavalyi pályázaton mégsem vettek részt.