A kórház kedvence lett az elgázolt iraki kisfiú

Jó állapotban van az az iraki kisfiú, akit az Irakban szolgáló magyar katonai konvoj ütött el májusban a hillahi bázistól nem messze. Bár csak tolmácson keresztül tud beszélni, jól érzi magát, kapott telefont, tévét, és rengeteg gyümölcsöt etetnek vele, mert diétáznia kell.

Egyelőre még vizsgálják a Honvéd Kórházban azt a 13 éves iraki kisfiút, akit szombaton szállítottak Magyarországra. Kezelőorvosa, Zsíros Lajos ezredes az [origo]-nak elmondta: a fiú jó állapotban van, jelenleg a bőrét kezelik, illetve azt vizsgálják, hordoz-e bármilyen fertőzést. Ha a bőre megerősödik, megkezdődik a műtétsorozat, várhatóan két hét múlva.

 

"Etetjük, itatjuk, semmire nem panaszkodik" - mondta az ezredes. Hozzátette: bár csak tolmácson keresztül tudnak a fiúval beszélni, a gyerek máris az osztály kedvence lett. Vittek be a szobájába telefont, így naponta beszélhet édesapjával, illetve kapott játékokat és tévét, hogy ne unatkozzon. Emelt szintű diétán van - jegyezte meg az orvos, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy naponta hordják neki a friss banánt és epret.

 

A baleset május közepén a magyarok hillahi bázisától mintegy 150 kilométerre történt. A magyar konvoj hatvannal ment, amikor a helybeli gyerek az oszlop előtt haladó terepjáró elé lépett. A sofőr hiába fékezett, elgázolta a fiút, aki súlyos lábszártörést szenvedett.

 

A fiú felépüléséig Magyarországon marad. Az orvosok szerint a műtétsorozat után még két-három hónapig is eltarthat, amíg lábra áll. A gyógykezelés teljes költségét a Honvédelmi Minisztérium állja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK