A rasszizmus elleni szigorúbb fellépést sürgetnek

Némi elismerés mellett bírálatokat is kapott Magyarország abban a jelentésben, amelyet az ECRI, az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia ellen létrehozott bizottsága tett közzé. Az ECRI javasolja, hogy a törvényhozás fogadja el a rasszizmus elleni erőteljesebb fellépéshez szükséges rendelkezéseket - írja a Népszabadság.

Előbb az Amnesty International hozta nyilvánosságra nemzetközi emberjogi beszámolóját, a múlt héten pedig az ECRI, amelynek Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman révén magyar tagja is van. A két dokumentum hasonló kifogásokat fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban.

Az ECRI az eredmények között említi, hogy a rendőrök és más tisztségviselők emberjogi képzésben részesültek, a diszkrimináció elleni sikeresebb fellépés érdekében a magyar hatóságok országos hálózatot hoztak létre, megalakult az esélyegyenlőségi kormányhivatal, a parlament elfogadta az egyenlő bánásmódról szóló törvényt.

Az ECRI szerint ugyanakkor a faji eredetű erőszak és a rendőri brutalitás nem tekinthető a múlt problémájának, a büntetőjog rendelkezései nem terjednek ki a rasszizmus minden megnyilvánulására. A roma kisebbség még mindig súlyos hátrányokat szenved el: főként az egészségügyi ellátásban, a lakhatás és az oktatás terén.

A bizottság javasolja, hogy a törvényhozás finomítsa a kisebbségi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokat, fogadja el a rasszizmus elleni erőteljesebb fellépéshez szükséges büntetőjogi rendelkezéseket, a hatóságok tegyenek meg mindent a romák és a bevándorlók helyzetének javításáért - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK