Tananyag lehet az állatok szeretete

Óvodások adták át szerdán az állatvédelem oktatását indítványozó petíciót az oktatási tárca képviselőjének. Az állatvédőket több mint 16 ezren támogatták aláírásukkal. Az aktivisták szerint iskolai órán tanulhatnák meg a gyerekek, hogy az állatok kiszolgáltatottsága nem adhat okot a kíméletlenségre.

Különböző állatok mintájára kifestett óvodások adták át szerdán az oktatási minisztérium képviselőjének az állatvédők petícióját, melyben azt indítványozzák, hogy legyen az iskolai tananyag része az állatvédelem. Nem különórán, hanem az osztályfőnöki vagy a biológia óra keretében kellene foglalkozni az állatvédelem kérdésével - mondta az [origo]-nak Pethő Ágnes, a Fauna Egyesület munkatársa. Az aktivisták szerint fontos lenne, hogy a gyerekek megtanulják, az állatok kiszolgáltatottsága nem adhat okot kegyetlenkedésekre. Petíciójukban azt kérik, hogy szerepeljen a tananyagban az állatokkal való helyes bánásmód, az állattartási problémák bemutatása és elkerülése, valamint az állattartás etikai vonatkozásainak megismertetése.

A több mint 16 ezer aláírással ellátott petíciót a tárca nevében Brassói Sándor, az oktatási tárca főosztályvezető-helyettese vette át. Brassói közölte: az állatvédelemmel való ismerkedés szerepel az alapfokú nevelés ismeretanyagában, az viszont más kérdés, hogy ezt hogyan valósítják meg. Nagy előrelépésnek nevezte a tárca erdei iskola programját.

Az aláírásgyűjtést egy egyeztető tárgyalás előzte meg tavaly, amikor Magyar Bálint oktatási miniszter fogadta a Magyar Állatvédők Országos Szervezete, a Fauna Egyesület és a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) képviselőit. A civil szervezetek akkor átadták állatvédelemmel kapcsolatos oktatási anyagaikat, valamint azokat az aláírásgyűjtő íveket, melyeket az iskolások gyűjtöttek össze azért, hogy az állatkínzás bűncselekmény legyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK