Gumifogalom miatt figyelmeztették a pécsi önkormányzatot

Visszaélésekre ad lehetőséget a pécsi önkormányzat vagyonrendelete, ezért a megyei közigazgatási hivatal törvényességi észrevételt tett a jogszabály miatt. A város ugyanis "különös gazdasági érdekre" hivatkozva pályázat kiírása nélkül értékesíthet ingatlanokat. Arról azonban nem szól a rendelet, mikor áll fenn a "különös gazdasági érdek". A városi jegyzői hivatal szerint már pontosították, hogy a vitatott fogalom mit is takar, és hamarosan módosítják a rendeletet.

Törvényességi észrevételt tett a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal a pécsi önkormányzat vagyonrendeletének egyik szakasza miatt. A jogszabály vitatott pontjában az szerepel ugyanis, hogy pályáztatás nélkül is lehet önkormányzati ingatlanokat értékesíteni, ha ehhez a városnak "különös gazdasági érdeke" fűződik. Ez a megfogalmazás, mivel nincs meghatározva, milyen érdekek alapján lehet eltekinteni a pályáztatástól, mit is jelent a "különös gazdasági érdek", a hivatal szerint visszaélésekre ad lehetőséget, és jogbizonytalanságot okoz. A közigazgatási hivatal észrevételét megküldte a pécsi jegyzőnek - tudta meg az [origo] a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal törvényességi ellenörző főosztályán.

A pécsi jegyző hivatalban elmondták, hogy már elkészítettek egy javaslatot, amelyben pontosítják a kifogásolt megfogalmazást. Ezt a tervek szerint jövő héten tárgyalja a közgyűlés. A jegyzői hivatal tájékoztatása szerint a vagyonrendeletnek mindössze egyetlen bekezdését kifogásolták, azt, hogy a "különös gazdasági érdek" mit is takar. A közgyűlés elé kerülő módosítás szerint ez akkor áll fenn, ha olyan befektető szeretne Pécsen önkormányzati ingatlant vásárolni, aki legalább 20 munkahelyet teremt a beruházással. Emellett az is pályáztatás nélkül vásárolhatna telket, épületet, aki önkormányzati feladatot vállalna át, vagy például szociális, kulturális, oktatási tevékenységet végezne.