Szavazások sértettek kampánycsendet a neten

Csak kisebb kampánycsendsértést tapasztalt a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének monitoring-csoportja az Európai Parlamenti választás idején. 350 honlapból csak 19 oldalon találtak a választási akarat befolyásolására alkalmas tartalmat, leginkább a szavazásokat felejtették el leszedni az oldal szerkesztői.

Jelentősebb problémákat nem, viszont több kisebb kampánycsendsértést tapasztalt az interneten az Európai Parlamenti választás idején a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének monitoring-csoportja. "A Monitoring Bizottság a kampánycsend ideje alatt közel 350 honlapot kísért figyelemmel, és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróbaszerűen. A kampánycsendet összesen 19 honlap zavarta meg, ezeknek kisebb része követett el súlyosabb kampánycsendsértést" - foglalta össze a tapasztalatokat Barlai Réka, az MTE monitoring-csoportjának vezetője.

A legsúlyosabb kampánycsendsértést a bizottság a jobbik.net website-on tapasztalta: az itt közzétett cikkek közül több is durván sértette a kampánycsendet - olvasható a csoport sajtóközleményében. Több honlapon a kampánycsend ellenére is működtek választási akaratot befolyásoló szavazógépek, ezek mellett kétértelmű cikkek jelentettek még problémát. A nagy pártok honlapjai közül egyedül a Fidesz-MPSZ weboldalán jelent meg a választói akarat befolyásolására alkalmas tartalom: egy online szavazás.

A sajtóközlemény szerint az esetleges kampánycsendsértések bejelentésére létrehozott e-mail címre egyetlen bejelentés érkezett, amelyet a bizottság kivizsgált, a felvetett probléma azonban nem minősült sem jogsértésnek, sem pedig az MTE választási kódexében lefektetett elvek áthágásának.

A bizottság összességében pozitívan értékelte a választást. Barlai Réka szerint ez alkalommal sokkal több honlap tartotta szem előtt az MTE kampánycsendre vonatkozó ajánlásait és hívták fel az internetes közösség figyelmét is a Kódex előírásainak követésére, mint eddig bármikor - áll a sajtóközleményben.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már három alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején,  legutóbb pedig 2003 márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején - zárul a sajtóközlemény.

Az MTE monitoring-bizottsága tevékenységéről a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is részletes tanulmányt készít, amelyet heteken belül nyilvánosságra hoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK