Magyar felderítők mehetnek Afganisztánba

120 magyar felderítőt ajánl fel a magyar kormány a NATO afganisztáni hadműveletéhez. Erről a szerdai kormányülésen született döntés, ahogy arról is, hogy takarékossági okokból ezer főben korlátozták a külföldön szolgálatot teljesítő katonák számát. Jelenleg 1057 magyar katona szolgál a magyar határon kívül, azt azonban még nem tudni, hogy mely missziókban csökkentik a magyarok számát.

A kormány döntése értelmében a külföldi békefenntartó, stabilizáló missziókban részt vevő magyar katonák számának jövőre ezer alatt kell maradnia - jelentette be a kabinet szerdai ülését követő kormányszóvivői tájékoztatón a külügyminiszter. A kormány arról is döntött, hogy az afganisztáni NATO-műveletbe azt a 120 fős magyar felderítő századot ajánlja fel, amelyet az észak-atlanti szövetség gyorsreagálású erői számára képeztek ki és szereltek fel - mondta Kovács László.

A kormány döntését azzal indokolta a politikus, hogy a lehető legkisebb költséggel kell a magyar érdekeket szolgálni a különböző katonai műveletekben való részvétellel.

Az Afganisztánba felajánlott egység feladata az lenne, hogy egy norvég magasabb egységbe tagolódva felderítő tevékenységgel erősítse Kabul és környéke védelmét, illetve a főváros repülőterét biztosítsa - mondta a miniszter, aki szerint Afganisztáni viszonyok között ez a legbiztonságosabb térség.

A magyar felajánlásról előzetesen a NATO nagyköveti tanácsa határoz június 18-án, a végleges döntést az isztambuli csúcs hozza meg a hónap végén.

A külügyminiszter közölte, hogy jelenleg 1057 magyar katona teljesít szolgálatot külföldön válságkezelő, békefenntartó műveletekben, többek között a Balkánon, Irakban, Cipruson és Afganisztánban. Kovács László kérdésre válaszolva közölte, arról nem döntöttek, hogy az ezer fő alatti létszámot mely katonai missziók csökkentésével kívánja elérni a kabinet. Ehhez majd át kell tekinteni a különböző műveleteket, és konzultálni kell azok vezetőivel is - mondta.