Medgyessy bocsánatot kért 56 miatt

Medgyessy Péter miniszterelnök Nagy Imre kivégzésére emlékezve így fogalmazott: "bocsánat azért, ami akkor történt". A miniszterelnök szerint hasonló összefogásra van most is szükség, mint amilyen az 1956-os forradalom alatt volt. Medgyessy azon a megemlékezésen szólított fel a megbekélésre, melyet az a szabadságharcos közalapítvány szervezett, melynek Boross Péter az elnöke.

"Bocsánat azért, ami akkor történt" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán a Kisfogházban, ahol Nagy Imre és mártírtársainak kivégzésére emlékező rendezvényt tartottak. A rendezvényt a Szabadságharcosok Közalapítvány szervezte, melynek elnöke Boross Péter, az MDF volt miniszterelnöke.

Medgyessy nem mondta meg, hogy pontosan kinek, illetve minek a nevében kér bocsánatot, elsősorban személyes motivációjáról beszélt: "Ki kell mondanom, még akkor is, ha én 14 éves voltam 1956-ban. (..) Egy ország felelős vezetője, egy megválasztott kormányfő nem teheti meg, hogy egy ilyen eseményen ne mondja azt, amit szívből érez, ami a szívében van."

Medgyessy Péter arról is beszélt, hogy 1956-ban az emberek képesek voltak az összefogásra a békéért, a szabadságért, a függetlenségért és a demokráciáért. Szerinte most is ilyen összefogásra lenne szükség. "Mi mindannyian, baloldaliak, jobboldaliak és liberálisok, de tisztességes emberek, akik jót akarunk nemzetünknek, a családunknak, a közösségeknek, legyünk képesek egymásra nézni tiszta szemmel és azt mondani, gyertek, csináljuk együtt. És felejtsük el azt, ami széthúzott bennünket, és vállaljuk el a saját történelmünket." Azt mondta továbbá, hogy nem szabad megismétlődnie annak, hogy nemzeti kérdésben magyar magyarral szemben áll.

A rendezvényen Medgyessy Péteren kívül koszorúzott Boross Péter is, a Szabadságharcosok Közalapítvány nevében. Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége nevében a követlezőket mondta a helyszínen, Medgyessy beszéde előtt: "Úgy gondolom, hogy ennek a lépésnek nagyon régen meg kellett volna lennie. És talán a felejtés is könnyebb lenne." Ugyanakkor Fónay szerint is eljött az idő a békülésre. "De annak a szónak valódi megbékélésnek kell lennie" - figyelmeztetett.