Milliárdos kárt okozott a jég Borsodban

Közel egymilliárd forintos kárt okozott Borsod-Abaúj-Zemplén megye öt településén a múlt heti kétszeri jégverés. A károsultak kétharmada rendelkezett biztosítással, de a többiek kártalanítására a belügyminisztertől kér segítséget az önkormányzat.

Csaknem egymilliárd forintnyi kárt okozott az önkormányzati és a magántulajdonú ingatlanokban a múlt héten felhőszakadással kísért kétszeri jégverés Borsod-Abaúj-Zemplén megye öt településén. A vis maior alap a kár enyhítésére nem elég, ezért kormányzati segítséget kér a megye - közölte a megyei területfejlesztési tanács elnöke.

"Összességében 947 millió forintra tehető az a kár, ami az elmúlt heti jégverés számlájára írható, ingatlanok, ingóságok sérültek meg, gyümölcsösök, veteményesek mentek tönkre" - mondta Gyárfás Ildikó a testület ülését követően. A felmérések szerint a kárt szenvedettek kétharmada rendelkezett biztosítással, számukra a kárt az illetékes biztosító téríti meg.

A 123 millió forintos vis maior alap a biztosítással nem rendezhető károk 36 százalékának megtérítésére elég, ezért a megyei önkormányzat a belügyminiszterhez fordul, és kéri a tárca vis maior alapja segítségét - mondta az elnök.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanács a viharkárokban érintett települések részére helyreállításra, a megyei vis maior keretből, előlegként, 103 millió 425 ezer forintot szavazott meg. Ebből az összegből Miskolc, Kistokaj, Nyékládháza, Mályi és Emőd önkormányzata részesül.

A múlt héten szerdán diónyi, illetve tyúktojásnyi, majd két napra rá borsószem nagyságú jég kísérte felhőszakadás verte el Borsod több települését, elsősorban az imént említett ötöt, jelentős károkat okozva ingatlanban, ingóságban, az agráriumban.

Gyárfás Ildikó már akkor arról adott tájékoztatást, hogy a megye vis maior alapjából nem tudják fedezni a keletkezett károk megtérítését, ezért kormányzati segítségre lesz szükség. Utóbbira Medgyessy Péter miniszterelnök ígéretet is tett, amikor múlt hét csütörtökön megtekintette a kárt szenvedett Kistokaj több épületét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK