Őrizetbe vették a Baumag elnökét

Bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt szerdán gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a Baumag szövetkezet elnökét. A rendőrség bejelentette: több mint 100 ingatlan zár alá vételét kezdeményezik.

Kedden megkapta a rendőrség az igazságügyi könyvszakértő részvéleményét, amely alátámasztja, hogy a Baumag szövetkezet tevékenysége során bűncselekmény történt - mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese sajtótájékoztatón.

 

Tóth Gábor ezredes közölte: a szövetkezet elnökét ezekben az órákban is gyanúsítottként hallgatják ki. Kezdeményezik az elnök és a Baumag-cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó több mint száz ingatlan zár alá vételét, és biztosítási intézkedéseket foganatosítanak. Előterjesztést tesznek Balázs László Baumag-elnök előzetes letartóztatására is - mondta.

 

A Baumag károsultjai kamatokkal együtt 40 milliárd forintot követelnek az ingatlanszövetkezettől. A póruljárt tagok feljelentést tettek, és ennek eredményeképpen március elején indított nyomozást csalás bűntettének gyanújával a nyomozóhatóság. Mintegy 18 ezer kisbefektető fut a pénze után a Baumag csődje miatt. Két héttel ezelőtt egy felszámolóbiztos tett büntetőfeljelentést csődbűntett alapos gyanúja miatt a Baumag volt elnöke ellen, mivel "a Baumag volt vezetője nem tett eleget a csődtörvényben foglaltaknak, azaz nem adta át a felszámolás megkezdéséhez szükséges iratokat".

"A Baumag nehézségei az ingatlanszövetkezeti botrányokkal magyarázhatók - nyilatkozta még októberben a társaság elnöke, Balázs László, aki szerint a hónapok óta tartó, rendkívül heves ingatlanszövetkezet-ellenes kampány hatása elérte a Baumag szövetkezetet is, így nem csoda, hogy egyre többen akarták elvinni és sokan el is vitték a pénzüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK