Az elítéltek külvilággal fennálló kapcsolatainak fenntartását szeretnék elérni az igazságszolgáltatásban, ezzel is segítve a szabadulásuk utáni beilleszkedést. Ennek érdekében az új büntetés-végrehajtási törvényben a különböző kedvezményeket és a külvilággal való kapcsolattartást is szabályozzák. A börtönökben pedig olyan garzonlakásokat alakítanának ki, ahol a kimenőre nem engedhető elítéltek is nyugodt körülmények között találkozhatnának hozzátartozóikkal - írja a Népszabadság.

Az ősszel kerülhet a parlament elé az új büntetés-végrehajtási törvény, amelyben egyebek mellett a fogva tartottaknak biztosítható kedvezményeket is szabályozni kívánják. Erről Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára számolt be. Hankó Faragó szerint igen magas a visszaeső bűnözők aránya, de akik családi körbe térhetnek haza a börtönből, jobb eséllyel illeszkedhetnek be a társadalomba - írja a Népszabadság.

A törvényben az elítéltek kapcsolattartásának szabályai, a csomagok, a levelek, és a látogatók fogadása mellett rögzítik az internet és a mobiltelefonok használatának feltételeit. Ezzel azt akarják elérni, hogy ne szakadjon meg az érintkezés az elítélt és a külvilág között. Hankó Faragó ügy véli rendkívül fontos, hogy az elítéltek fokozatosan térhessenek vissza a szabad életbe, ezért megváltoztatják a börtönök belső rendjét is. A fogva tartottak ahogy közeledenek szabadulásuk felé egyre kevésbé szigorú körülmények közé kerülhetnek, és rövidebb eltávozásokra is mehetnek.

Bökönyi István, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint eddig is több intézkedést hoztak a családdal való kapcsolat fenntartása érdekében. Az elítélteket például a lakóhelyükhöz legközelebbi intézetben helyezik el. Egyes börtönökben asztal körül ülve fogadhatják a látogatókat, a gyermekeknek pedig játszósarkokat alakítottak ki. Bökönyi kijelentette olyan önálló garzonlakásokat szeretnének kialakítani, amelyekben azok az elítéltek is ellenőrzés nélkül fogadhatják családtagjaikat, akiknek kockázatos lenne kimenőt adni - írja a Népszabadság.