Keresik a földművelésügyi miniszter utódját

Új embert keres a kormányzat a földművelésügyi minisztérium élére - írja a Népszabadság. A lap szerint Németh Imre posztjára egyelőre négy jelölt van, ám a lista még bővülhet. A tárca illetékesei nem kommentálták a lap értesülését.

Keresik Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter utódát - írja a Népszabadság névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva. A lap szerint négy lehetséges jelölt neve merült fel: Benedek Fülöpé, aki a tárca közigazgatási államtitkára, Magda Sándoré, aki az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista elnöke, Nagy Tamásé, aki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke, valamint az állami tulajdonú Bábolna Rt. elnöki tisztét betöltő Velez Zoltáné.

A kormányfő azonban egyelőre egyik jelölt mellett sem döntött, a jelöltek közül pedig többen jelezték, egyelőre nem fogadják el a jelölést. A lista ezért várhatóan újabb nevekkel bővül. Az utódot az őszi kormányátalakításig kel megtalálni. A lap értesüléseit az agrártárca nem kommentálta, csak annyit közöltek, hogy nem foglalkoznak a kormányon kívüli forrásokból eredő találgatásokkal.
 
A miniszternek minden erőfeszítése ellenére sem sikerült úrrá lennie a korábbi kisgazda uralom alatt a tárcánál kialakult gondokon. A földművelés összes ágazata súlyos válságban volt, ráadásul az uniós támogatások igénybevételéhez szükséges intézményrendszer kiépítésében is komoly volt a lemaradás. A szocialista miniszternek azonban csak a gazdákat sikerült lecsendesítenie. Az intézményrendszer területén ugyan nagyot lépett előre a minisztérium, ám csak az év végére lesz működőképes a teljes rendszer. Németh Imrének legfőképp az utóbbi miatt kell távoznia - írja a Népszabadság.