Kevés ápoló vállal külföldi munkát

Egyre több országba várnak magyar egészségügyi dolgozókat. Idén most már kétszer annyian kértek külföldi engedélyt mint tavaly, ám ez is csak ötven embert jelent. A szakdolgozók tömeges külföldi munkavállalása egyelőre a hiányos nyelvtudás miatt marad el - írja a Népszabadság.

Egyre kedvezőbb feltétellel egyre több ország várja a magyar egészségügyi szakdolgozókat. Idén csak eddig majdnem kétszer annyian kértek külföldi engedélyt, mint tavaly egész évben - írja a Népszabadság.

Ausztriában például ha nincs osztrák regisztrált munkanélküli egy adott állásra, munkavállalási engedélyt kaphatnak az új uniós országokból érkező szakképzett ápolók. Az osztrákok közleménye szerint a tavaly ősszel azok a szomszédos országokból érkező ápolók jutottak munkavállalási engedélyhez, akik napi vagy heti ingázók voltak, és legalább havi 1380 eurós bruttó keresethez jutottak. Összesen 120 ember kapott ilyen engedélyt. A bécsi munkaügyi kormányzat a magyar szaktárca információi szerint arra készül, hogy feloldja a szakképzettséget igénylő kórházi ápolókkal kapcsolatban a napi és heti ingázókra vonatkozó korlátozást - írja a Népszabadság.

A lap információi szerint idén eddig már közel kétszer annyian kérték képesítésük külföldi megfeleltetését, mint tavaly egész évben. Ez azonban még most is csak ötven ember. Balogh Zoltán, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke szerint főleg nyelvtudás hiányában nem megy külföldre sok dolgozó, pedig a magyarok tudása nemzetközileg is elismert. Még a most végzős ápolóknak is alig tíz százaléka tud valamilyen idegen nyelven. A másik ok az, hogy a potenciális jelentkezők kilencven százaléka nő, és többnyire már családos.

A bővülő külföldi lehetőségek egyelőre nem jelentenek tehát itthoni nővérhiányveszélyt, főleg nem a vidéki városokban. Ott ugyanis átlagosan az álláshelyek öt százaléka üres, míg a fővárosban már nagyobb - 10-15 százalékos - a hiány. Sok helyütt eddig is határon túlról érkező munkavállalókkal pótolták az üres állásokat. Balogh Zoltán szerint a legnagyobb gond az utánpótlás. Ha ugyanis nem lesz népszerűbb a képzés, az egészségügyi szakma, tíz éven belül több ezer üres álláshely is lehet.

A legalább százezer egészségügyi szakdolgozó közül ötvenegyezer ápoló és összesen húsz százalékuk diplomás. Az ápolóknak azonban alig öt százaléka végzett főiskolát. Külföldön jelenleg nyolc-kilencszázan dolgoznak, főként Írországban, Angliában, Olaszországban és Amerikában - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK