Normakontrollt kérnek az árbefagyasztásról a gyógyszergyártók

A gyógyszergyártók levélben fordultak Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz, hogy a gyógyszerárak befagyasztását lehetővé tevő törvény kihirdetése előtt kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Forrás: ORIGO

A gyártóknak alkotmányos aggályaik vannak az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jogszabállyal kapcsolatban, amely alapján a kormány a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében legfeljebb kilenc hónapra befagyaszthatja egyes gyógyszerek árát.

 

A levelet a gyógyszergyártókat tömörítő négy nagy szövetség, a Magyosz, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Egyesülete, valamint Védőoltásgyártók és Forgalmazók Egyesülete küldte.

 

Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) szóvivője elmondta:

a gyártók szerint ez egy olyan "gumiszabály", amely nem objektív követelményeket fogalmaz meg azokra az esetekre, amikor a kormánynak beavatkozási lehetősége van a gyógyszerpiacba. A gyártók "nem tartják helyesnek, hogy ilyen bizonytalan fogalmakkal operál, mint egyensúly megbomlása vagy átmeneti zavar" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy "ha átmeneti a zavar, az nem tarthat kilenc hónapig."

 

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke a legfőbb aggálynak azt tartja, hogy a törvényben nincs konkrétan meghatározva, milyen feltételek esetén avatkozhat be a kormány a gyógyszerpiacba. Ez a gyártók álláspontja szerint a jogbiztonságot sérti. Az egészségügyi miniszter "gyakorlatilag egy korlátlan felhatalmazást kap, hogy bármikor beavatkozzon a gyógyszerárakba, és ez a vállalkozások jogbiztonsághoz való alapvető alkotmányos jogát sérti" - mondta Székely Krisztina.

 

Másik aggályként azt fogalmazta meg, hogy a most elfogadott törvény kikerüli az Alkotmánybíróság május végén hozott határozatát, amelyben a testület az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a gyógyszerárakat április 1-jén befagyasztó kormányrendeletet. Székely Krisztina közölte: amennyiben a köztársasági elnök mégis kihirdetné a jogszabályt, úgy a gyártók valószínűleg az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

 

A törvény akkor lép hatályba, ha azt a köztársasági elnök kihirdeti. A parlamenti zárószavazást, ez esetben június 14-ét követően, a köztársasági elnöknek, a kézhezvételtől számítva, 15 napja van a törvénymódosítás kihirdetésére. Amennyiben a parlament elnöke sürgősséget kér, akkor a határidő öt nap. Az államfőnek lehetősége van a fenti határidőkön belül megfontolásra visszaküldeni az elfogadott törvénymódosítást, illetve az Alkotmánybírósághoz továbbítani, amennyiben alkotmányossági aggályai lennének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK