Az MDF budapesti választmánya feloszlatná a párt II. kerületi szervezetét, mivel az EP-kampány során szembement a pártvezetéssel. Balsai István, az érintett szervezet egyik tagja megalapozatlannak nevezte a vádakat, a feloszlatást javasló szerdai döntést pedig alapszabály-ellenesnek nevezte. A szervezet sorsáról a hétvégén dönt a párt országos választmánya - írja a Népszabadság.

A Magyar Demokrata Fórumban megkezdődött azok megbüntetése, akik az európai parlamenti választási kampány alatt bírálták Dávid Ibolya és a pártvezetés stratégiáját. Az MDF budapesti választmánya szerda este úgy döntött, javasolja az országos választmánynak, hogy oszlassa fel a párt II. kerületi szervezetét. Ennek a szervezetnek a tagjai többek között Boross Péter volt miniszterelnök, Bánffy György színész, Gyarmathy Dezső volt olimpiai bajnok, de Balsai István országgyűlési képviselő és a felesége is - írja a Népszabadság.

A budapesti választmány elnöke, Hock Zoltán szerint "rendet kell tenni a II. kerületben". A lap úgy tudja, a döntést azzal indokolták, hogy az alapszervezet a kampány idején "számtalan esetben" szembement a párt vezetőjével, a kerületi MDF-tagok csatlakoztak a Fidesz petíciós aláírásgyűjtéséhez, de Balsai István felesége volt többek között, aki etikai eljárást kezdeményezett Dávid Ibolya pártelnökkel szemben.

"Huszonheten tettek javaslatot egy 495 fős kerületi szervezet feloszlatására. A budapesti választmány javaslata minden alapot és konkrétumot nélkülöz" - közölte a történtekkel kapcsolatban Balsai István. Az MDF volt parlamenti frakcióvezetője szerint a kérdéses szervezet 1998-ban alakult, és azóta sikerrel szerepelt az összes országgyűlési és önkormányzati választáson, parlamenti képviselőt is adott, és képes volt a frakciót is alakítani. Ráadásul a vasárnapi EP-választáson 6,5 százalékot szerzett a demokrata fórumnak. Balsai ez utóbbi miatt dicséretre számított.

A vádakat megalapozatlannak nevezte a politikus, és szerinte a budapesti választmány alapszabály-ellenesen hozta meg döntését. Az MDF országos választmánya szombaton valószínűleg napirendre tűzi a II. kerület ügyét - írja a Népszabadság.