Három Vas megyei falu, Rádóckölked, Nagykölked és Harasztifalu be akarja perelni a magyar államot, mert egy kormányhatározat miatt kizárják őket szennyvízkezelési pályázatokból. Így nem juthatnak hozzá az erre a célra szolgáló uniós támogatásokhoz, és a szennyvízkezelés továbbra is megoldatlan probléma marad. 

   

Három Vas megyei kistelepülés, Rádóckölked, Nagykölked és Harasztifalu be akarja perelni a magyar államot, mert egy kormányhatározat miatt, szerintük "diszkriminatív módon", kizárják őket szennyvízkezelési pályázatokból. Így az erre a célra szolgáló uniós támogatásokhoz sem juthatnak hozzá.

Vámosné Marksz Mária, Harasztifalu polgármestere elmondta, hogy eddig többször pályáztak céltámogatásért a tervezett csatornázás megvalósításához, de nem nyertek. "Szakértők azzal biztattak bennünket, hogy alternatív megoldást alkalmazva, európai uniós forrásokhoz juthatunk, de ettől a lehetőségtől elzárt bennünket az a 2003 elején született kormányhatározat, amely szerint 2000 fő alatti települések 2015-ig nem pályázhatnak támogatásért a szennyvízkezelés megoldásához" - állítja.

   

Németh Péter Rádóckölked körjegyzője elmondta, hogy információik szerint egy Európa tanácsi irányelv rendelkezik arról, hogy az uniós tagországoknak egy 2015-ig szóló nemzeti szennyvízkezelési programot kell kidolgozniuk, majd végrehajtaniuk. "Éppen az uniós irányelv végrehajtására született a kormányhatározat, amely szerintünk nem harmonizál annak eredeti szándékával és figyelmen kívül hagyja az esélyegyenlőség követelményét is" - tette hozzá.

  

A per indítására készülő három vasi településen összesen 650-en élnek. A községekben régóta megoldatlan a szennyvízkezelés kérdése és amíg a csatornázás el nem készül, nem épülhetnek megfelelő utak sem, mert azokat újra fel kellene bontani. A csatornázás 370 millió forintba kerülne, a községek, a megalakult közműtársulások 20 százalék önrészt tudnak vállalni, a beruházás tervei és az összes engedély rendelkezésre áll.