Akadálytalanul zajlott eddig a fővárosban a metrófelújítás új szakaszának első munkanapja. A lezárt metró helyett közlekedő, utasokkal csak félig megtelt buszokkal nagyjából tíz perccel hosszabb a menetidő. Bajban legfeljebb a külföldiek lehetnek: a Deák téri metrómegállónál például csak magyarul írták ki, hogy honnan indulnak a metrópótló buszok, a 47-es és a 49-es villamost is csak hosszas kérdezősködés után találhatják meg a magyarul nem tudó turisták.

Szombaton, június 19-én új szakaszba lépett a 2-es metró felújítása, amely miatt most lezárták a Stadionok megálló és a Deák tér közötti részt. Ezen a vonalon metrópótló autóbuszok szállítják az utasokat. Annak is buszra kell szállnia, aki a Kossuth térre akar eljutni, ott ugyanis nem áll meg a metró. Az átépítési munkálatok egészen augusztus 29-ig tartanak, az [origo] munkatársai hétfő délelőtt, a felújítás első munkanapján tesztelték a szóban forgó útvonalat.

A Deák téri metrómegálló bejáratánál olvasható tájékoztatóról kiderül, hogy a Stadionok felé a villamosmegállóból indulnak a metrópótló buszok. Alatta angolul is olvasható egy egymondatos tájékoztató (Shuttle bus service to Stadionok), amelyből azonban már kihagyták azt, hogy pontosan honnan is indulnak a járatok. Az aluljáróban néhány percenként adnak tájékoztatót a hangosbeszélőn, de ez is csak magyarul hangzik el.

Fotó: Mitruczky Kinga
"Le a Deák térre!"

A 47-es és 49-es villamosok megállójában egymás mögött sorakoznak a metrópótló autóbuszok. A sor elején egy férfi áll hordozható hangosbeszélővel a vállán, aki kérdésünkre elmondja, hogy külföldieknek is tud segíteni, de csak azoknak, akik "nem portugálul vagy más hasonló nyelven beszélnek".

A férfit később váltó nő már nem ennyire jártas az idegen nyelvekben, egy a Déli pályaudvar felé igyekvő fiatal külföldi párnak például csak annyit mond mutogatva, hogy "lefelé a Deák térre". Egy másik turista, egy angolul beszélő idős hölgy a 47-es villamost keresi. Az egyik táblára ki van ugyan írva, hogy a villamosok az Astoriától indulnak, de idegen nyelven ezt elfelejtették feltüntetni.

A Deák tér és az Örs vezér tere közötti utat hagyományos módon, azaz metrón 13 perc alatt lehet megtenni. Ugyanez most az [origo] munkatársainak tapasztalatai szerint 21 percbe telt. A külön a buszoknak fenntartott sávokban gyakorlatilag akadálytalanul tudott haladni az utasokkal nagyjából csak félig megtelt jármű. A 21 percben benne volt az átszállás a Stadionok megállónál, ahol néhány percet várni is kellett, mire elindult a szerelvény.

Fotó: Mitruczky Kinga

Az egykori Népstadion megállónál a Dózsa György út felőli bejáratnál állnak a buszok. Szinte percenként indulnak a járatok. Ottjártunkkor kisebb fennakadás csak akkor történt, amikor az egyik busz ajtaját nem lehetett becsukni. Egy fehér inges BKV-munkatárs ugyan megpróbálkozott azzal, hogy kézzel bezárja az ajtókat, de végül leszállították az utasokat, a buszt pedig szervizbe küldték.

A meghibásodott jármű egyike a metrópótlásra bevetett 42 vadonatúj Volvo-busznak. A járatokon külön felhívják az utasok figyelmét arra, hogy egy 62 millió forintba kerülő járművön utaznak, ezért ügyeljenek annak tisztaságára és épségére.

Az ajtók bezárásával próbálkozó munkatárs kérdésünkre elmondta, hogy jók az első munkanap tapasztalatai. Mint megjegyezte, "sokan még tapogatóznak, de nincs fennakadás". A Fővinformnál is azt közölték az [origo]-val, hogy az "égvilágon semmi rendkívüli nem történt", nem növekedett meg észrevehetően a forgalom.

A BKV diszpécserszolgálatának vezetője, Saliga József is hasonló tapasztalatokról számolt be az [origo]-nak. Elmondása szerint nem volt fennakadás, és a percenként közlekedő metrópótló buszokon sem volt zsúfoltság. Megjegyezte, hogy a metróvonal teljes hosszát tekintve most valóban hosszabb a menetidő, de ha valaki például csak a Keleti és az Astoria között utazik, akkor most időt spórolhat, mivel nem kell lemennie a föld alá.

A külföldiek tájékoztatásával kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy az angol nyelvű feliratokon kívül valóban nincs több idegen nyelvű információ. Megerősítette, hogy a hangosbemondókon csak magyarul adnak tájékoztatást, megjegyezte azonban, hogy a megállókban tartózkodó munkatársai azért valamelyest tudnak segíteni a külföldi turistáknak is.