Harminc képviselő némán ült végig egy évet

Az elmúlt egy évben Lezsák Sándor MDF-es képviselő szólalt fel a legtöbb alkalommal. A leghosszabb ideig viszont nem ő, hanem a szintén MDF-es Font Sándor beszélt, egy év alatt több mint 11 órát. A kormánytagok közül Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt a legaktívabb. Harminc képviselő viszont egyszer sem szólalt fel az utóbbi egy évben, köztük Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Horn Gyula volt miniszterelnök és Tölgyessy Péter fideszes képviselő, aki már tavaly sem szólalt fel.

Hétfőn tartotta utolsó, rendkívüli ülését a parlament, legközelebb szeptemberben ül össze ismét az Országgyűlés. Mint tavaly júniusban is, idén is megnéztük a parlamenti statisztikában, kik voltak a felszólalásokat tekintve a legaktívabbak a képviselők közül. A tavalyi évvel összehasonlítva az adatokat - amelyek az utolsó, rendkívüli ülésnapot nem tartalmazzák - kiderül: a felszólalások számát és időtartalmát tekintve jóval szótlanabbak lettek a politikusok.

 

Forrás: MTI, Sándor Katalin
Lezsák beelőzött az idén

2003. szeptember 9-e óta összesen 356 képviselő szólalt meg legalább egy alkalommal. A legtöbbször az MDF-es Lezsák Sándor kért szót (ő tavaly a második helyen szerepelt), összesen 171 alkalommal, 10 óra 4 percig beszélt. Bár kevesebbszer szólalt fel a szintén MDF-es Font Sándor, 146-szor, a beszédidőt tekintve megelőzte frakciótársát, ugyanis összesen 11 óra 14 percet szónokolt végig. Az MSZP-sek közül Szabó Zoltán volt a legaktívabb, aki tavaly még a legtöbbször felszólaló politikus volt, ő most a képviselőket tekintve a harmadik helyen áll 144 felszólalással, amely azonban a beszédidőt tekintve csak 5 óra 45 percet tett ki. Az SZDSZ-esek közül Gusztos Péter volt a legaktívabb, aki a képviselők között az ötödik helyen áll 131 - összesen 8 óra 37 perces - felszólalással. A legtöbbször felszólaló fideszes képviselő csak a 9. helyen áll, Pap János, aki 110 felszólalás alatt összesen 7 óra 22 percet beszélt.

 

A kormánytagok közül tavaly Lamperth Mónika belügyminiszter állt az élen. Idén azonban átvette tőle a vezetést Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki 226-szor beszélt, összesen 13 óra 33 percen át. Veres pozíciójából adódóan leginkább a képviselők interpellációira, kérdéseire válaszolt.

 

Medgyessy Péter miniszterelnök 68-szor szólalt fel, összesen 3 órán át beszélt, vagyis tavalyhoz képest ő szótlanabb lett, hiszen tavaly összesen 97 alkalommal kapott szót, és közel 6 órán át beszélt.

 

26 képviselő csupán egyszer szólalt fel az utóbbi egy évben. A legrövidebb felszólalás az MSZP-s Faragó Péter nevéhez fűződik, aki idén márciusban a " Távközlési erőforrások biztosításáról katasztrófaelhárítás és mentés céljaira" tárgyú Tamperei Egyezmény megerősítéséről szóló határozati javaslat tárgyalása során a külügyi bizottság előadójaként 11 másodperc alatt azt mondta: "Elnök Úr! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság a mai ülésén megtárgyalta az országgyűlési határozati javaslatot, és azt egyhangú szavazással támogatja". A jegyzőkönyv rögzítette, hogy Faragó mondatát a kormánypárti padsorokban taps követte.

 

Forrás: MTI, Koszticsák Szilárd
Orbán inkább a Parlamenten kívül volt aktív

Bakonyi Tibor szintén csak egyszer szólalt fel, ám akkor több mint 13 percen át szónokolt előadóként a sporttörvény kapcsán.

 

Szili Katalin házelnök a technikai hozzászólásokon kívül egy alkalommal szólalt fel, a büntető törvénykönyv módosítása kapcsán vezérszónokként mondta el pártja véleményét.

 

Míg az előző ülésszak alatt 17 olyan képviselő volt, aki egyszer sem szólalt fel, idén a néma politikusok száma 30-ra nőtt. Nem szólalt meg egyáltalán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki szinte alig jelent meg plenáris ülésen. Néma maradt az MSZP egykori miniszterelnöke, Horn Gyula is. A fideszes Tölgyessy Péter pedig már egy ideje hallgatással tüntet: tavaly sem szólalt meg egyáltalán, ahogy az idén sem.

 

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK