Szabadon engedték a palesztin fogorvost

A Fővárosi Főügyészség kedden megszüntette az előzetes letartóztatását annak a palesztin fogorvosnak, akit még Móse Kacav izraeli elnök áprilisi látogatása idején vettek őrizetbe. A rendőrség terrorfenyegetés előkészületével gyanúsította meg a férfit, de a gyanúra nem találtak elég bizonyítékot.

A Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya az ügyben nyomozó Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság előterjesztésének megfelelően megszüntette kedden a palesztin származású férfi előzetes letartóztatását - mondta Dobos Gabriella.

Hozzátette: az előzetes letartóztatás megszüntetésének az az indoka, hogy a nyomozás során beszerzett bizonyítékok nem erősítették tovább a gyanúsítást, és ezért további fogva tartása már nem indokolt. A palesztin származású, évek óta Magyarországon élő, 42 éves fogorvost április 13-án, néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt vették őrizetbe, mert terrorfenyegetés előkészületével gyanúsították meg.

Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a gyanúsított védője indítványozta a szabad lábra helyezést, amelyet a rendőrség a szabályoknak megfelelően továbbított az ügyészségre. "Az, hogy az ügyészség helyt adott az indítványnak, nem jelenti azt, hogy ne folytatódna a büntetőeljárás a férfival szemben. A büntetőeljárás tovább folyik, csak a gyanúsított szabadlábon védekezhet" - tette hozzá. Közölte: nem a rendőrség gondolta meg magát az előzetes letartóztatás szükségességét illetően.

A rendőrség korábbi gyanúja szerint a fővárosi Bartók Béla úti iszlám közösség imámja tavaly novemberben egy ismerősétől ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel.

A Budai Központi Kerületi Bíróság április 15-én helyezte előzetes letartóztatásba a férfit. Előzetes letartóztatását utoljára május 13-án hosszabbították meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK