Az egészségügyi miniszter a GVH-hoz fordult

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult az egészségügyi miniszter annak tisztázására, hogy a patikákban tapasztalt gyógyszerellátási nehézségeket egyes nagykereskedők áruvisszatartása okozza-e - közölte Kökény Mihály.

"Július 1-től a gyártókkal kötött megállapodás következtében a gyógyszerárak visszaállnak egy magasabb termelői árszintre, miközben a lakosság gyógyszerekért fizetett térítési díjai nem változnak. Ebből következően valószínűsíthető, hogy a nagykereskedők esetleg rövid távú nyereségre játszanak, visszatartják a gyógyszerkészleteket, és ez bizony komoly ellátási zavarhoz vezethet" - mutatott rá a tárcavezető.Hozzátette: a szaktárcához érkezett jelzések azt mutatják, hogy az akadozó ellátás ellenére egyelőre még rendelkezésre állnak a biztonságos ellátáshoz szükséges gyógyszerkészletek.

Mint mondta, a kormány rendkívül elszánt és határozott abban, hogy a gyógyszerellátás biztonsága nem sérülhet, és etikátlannak tartanak minden olyan magatartást, amely indokolatlan előny szerzésére alkalmas. Ezért a tárca felkérte a Gazdasági Versenyhivatalt, azonnal indítson versenyfelügyeleti eljárást.

"A kormány nem fog a legkeményebb intézkedésektől sem visszariadni, hogy ha valóban erre van szükség" - jelentette ki az egészségügyi miniszter. Kökény Mihály szerint a piac szereplői be fogják látni, hogy "nem tisztességes beteg emberek helyzetével visszaélni".

Nagy Márta, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese elmondta: az eljárás során mintegy tíz nagykereskedelmi társaság tevékenységét vizsgálják meg. Ezek a cégek a gyógyszerforgalom több mint 90 százalékában játszanak szerepet. A bekért adatokból kiderül majd, hogy ragadtak-e bent készletek a nagykereskedőknél, s fennáll-e az áruvisszatartás, az erőfölénnyel való visszaélés - hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Rámutatott: kiderül az is, hogy milyen gyártói magatartás, illetve patikai árurendelési gyakorlat áll a gondok mögött. Szükség esetén a GVH kiterjeszti az eljárást az említett szereplőkre is - tette hozzá Nagy Márta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK