Az [origo] információi szerint az SZDSZ ügyvivői testülete az Új Generáció elnökét, Csőzik Lászlót javasolja a Szent-Iványi István EP-képviselősége miatt megüresedő helyre. Az MSZP-ben több név is felmerült, de eddig csak Hegyi Gyula mandátumának sorsa biztos: Bán Imre roma származású közgazdászt jelölték a budapesti szocialisták. A Fideszben még nem foglalkoztak a megüresedő mandátumok sorsával.

A hétfőn elfogadott, európai parlamenti (EP) képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében azoknak az EP-képviselőknek, akik egyben országgyűlési képviselők is, a július 20-i beiktatástól számítva 60 nap áll a rendelkezésükre, hogy lemondjanak valamelyik mandátumukról. A pártoknak is értelemszerűen eddig az időpontig kell megnevezniük az utódot, amennyiben listás képviselői helyről van szó. Időközi választásra csupán két képvielő, a fideszes Szájer József és Surján László esetében kerül sor.

 

Forrás: [origo]
Mesterházy képviselőségre pályázik

Az SZDSZ a keddi ügyvivői testületi ülésen döntött Szent-Iványi István utódjáról. Az [origo] információi szerint Csőzik Lászlót, az Új Generáció elnökét jelölte az ügyvivői testület. A mandátum sorsáról szombaton az Országos Tanács mondja ki a végső szót.

 

A Fidesz elnöksége egyelőre még nem foglalkozott a megüresedő mandátumok sorsával. A legnagyobb ellenzéki pártnál négy listás hely üresedik meg hamarosan: Gyürk András az országos listáról, Őry Csaba és Glattfelder Béla a fővárosi listáról, Pálfi István pedig a Hajdú-Bihar megyei listáról került be, így az utódokat is innét választják.

Az MSZP-nél több név is felmerült a hat megüresedő mandátumra. Szekeres Imre, a párt alelnöke az [origo]-nak azt mondta: a 6 EP-képviselőből három a megyei listáról, a másik három pedig az országos listáról jutott be a parlamentbe. A megyei listások közül egyelőre csak Hegyi Gyula utóda biztos, Bán Imre roma származású közgazdászt jelölték a budapesti szocialisták. Herczog Edit a Fejér megyei listáról, Tabajdi Csaba a Bács-Kiskun megyeiről került az Országgyűlésbe. A Bács és a Fejér megyei küldöttértekezlet július másodikáig fog dönteni erről a két mandátumról - közölte Szekeres.

A három országos listás helyre - Kósáné Kovács Magda, Gurmai Zita és Fazakas Szabolcs mandátumára - az MSZP elnöksége tesz javaslatot pénteken. Az Országos Választmány pedig szombati ülésén dönt a jelöltekről.

Eddig 17 javaslat érkezett - közölte az MSZP alelnöke, megjegyezve, hogy a lista még csütörtök estig bővülhet. A jelöltek között szerepel Mesterházy Attila, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára, Nemcsók János, az Alföld felzárkóztatásáért felelős miniszteri biztos, Szűcs Erika miskolci alpolgármester, Veér András pszichiáter, az MSZP 2002-es országgyűlési képviselőjelöltje, Francz Rezső, Antalóczy Attila volt országgyűlési képviselők, Láng Márta szociológus, valamint Csige Tamás, Hortobágyi Krisztina, Kállai Katalin, Kertész István, Solymosi József, Szirbik Imre, Tüttő Katalin és Vadász János.

 

Az alelnök elmondta azt is: az elnökség háromnál több nevet fog az Országos Választmány elé terjeszteni. A kört azonban szűkítik, szakmai, területi és generációs szempontból - jegyezte meg Szekeres.

 

Kapcsándi Dóra