Medgyessy a Szilikon-völgyben keres üzleti partnereket

Szilícium-völgy helyett Szilikon-völgynek nevezte az Egyesült Államokban tartózkodó Medgyessy Péter az információs technológia központjának tartott kaliforniai térséget. A két anyagnak ugyan van köze egymáshoz, de felhasználásuk nagyban különbözik: az egyiket többek között mellműtéteknél, a másikat pedig elektronikus eszközök gyártásánál használják.

Fotó: MTI
Medgyessy és Bush

Medgyessy Péter miniszterelnök kedd este élő interjút adott az MTV híradójának a Fehér Ház udvarából, nem sokkal azután, hogy tárgyalt George Bush amerikai elnökkel. A magyar kormányfő többek között beszélt arról is, hogy szerinte az Egyesült Államok és Magyarország közti kapcsolat egyre mélyebb lesz, különös tekintettel a technológiai együttműködés terén. Meg is jegyezte: "Ezt a célt szolgálta a Szilikon-völgyben tett látogatásom, ezt a célt szolgálják a különböző találkozóim a nagy amerikai egyetemek vezetőivel és az elnök támogatásáról biztosított ebben a politikában."

A miniszterelnök által meglátogatott völgyet azonban nem Szilikon-völgynek, hanem Szilícium-völgynek hívják. Kalifornia államnak ezt a részét tartják az információs technológiai ipar központjának, ezért látogatott el oda a magyar kormányfő is.

Medgyessyt vélhetően az téveszthette meg, hogy az amerikaiak Silicon Valleynek hívják a helyet. Angolul ugyanis a silicon szilíciumot jelent, a magyarul szilikonnak nevezett anyagnak és a szilíciumnak azonos az alapanyaguk, felhasználási területük azonban nagyban különbözik. A szilikont többek között a plasztikai sebészetben alkalmazzák mellnagyobbításra, míg a szilícium elektronikus eszközök gyártásához használt félvezető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK