A több mint százezer köztisztviselő közül csak nagyjából ezren küldtek sms-t arra a segélyvonalra, amelyen keresztül elbocsátott társaiknak kíván segíteni a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete. Pontos összeget nem tudtak mondani a telefonon érkezett adományról, de a hívások száma alapján számolva, ha minden érintettnek segélyre lenne szüksége, akkor 53 forintot kapnának.

"Segítsd az elbocsátottakat!" mottóval indított segélyvonalat (06-90) 632-630-as számon tavaly decemberben a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ). Az emelt díjas, sms-enként 160 forint plusz áfát számlázó vonalra befolyó összeggel azokon a köztisztivselőkön akarnak segíteni, akiket érintett a tavaly ősszel meghirdetett kormányzati létszámleépítés. A pénzt a Köztisztviselők, Közalkalmazottak Egymásért Alapítványnak továbbítják, amely egyszeri segélyt nyújt a rászorulóknak.

Az MKKSZ főtitkára, Fehér József az [origo]-nak elmondta, hogy elsősorban azoktól a köztisztviselőktől vártak sms-t, akiknek megmaradt az állásuk. A szakszervezetnél most csalódottak, a segélyvonalra ugyanis alig több mint ezer üzenet érkezett az elmúlt bő fél év alatt - mondta a főtitkár. Pedig a tavaly novemberi adatok szerint a különböző államigazgatási szerveknél 112 ezer köztisztviselő dolgozott, akik közül nagyjából hatezret bocsátottak el a tavalyi év végén és 2004 elején.

A főtitkár közlése szerint az elbocsátottak közül 1000-1200 olyan van, aki nyugdíjban, illetve egyéb ellátásban részesül, vagy eleve volt más munkája a köztisztviselői állás mellett. Rajtuk kívül további kétezren jelezték azt, hogy nem akarnak tartalékállományba kerülni, ami azt jelenti, hogy ők valószínűleg találtak maguknak új munkahelyet, és így nem lesz szükségük segélyre.

A maradék közel háromezer volt köztisztviselő lehet olyan helyzetben, hogy szüksége lehet a szakszervezet anyagi segítségére. Fehér József azt nem tudta megmondani, hogy a segélyvonalra eddig mennyi adomány érkezett, a hívások díjának egy része ugyanis a vonalat működtető szolgálatót illeti.

Ha a főtitkár által közölt ezer hívással és a teljes - azaz a szolgáltatói levonás nélküli - sms-díjjal számolunk, akkor is legfeljebb 160 ezer forintnyi adomány futhatott be. Ez azt jelenti, hogy ha mind a háromezer szóba jöhető elbocsátott köztisztviselőnek ebből az összegből akarna segíteni a szakszervezet, akkor fejenként 53 forintot tudna adni nekik.

A szakszervezet olyan volt köztisztviselőknek nyújt segítséget, akik az elbocsátásukat követő hat hónap után sem találnak maguknak új állást. A leépítés második hullámában érintettek számára ez a határidő augusztus végén jár le. Az MKKSZ ezért a sikertelenség ellenére addig fenntartja a vonalat - mondta Fehér József, hozzátéve, hogy az sms-adományok mellett más forrásokból is tudnak azért segíteni az elbocsátott köztisztviselőknek.