Az Európai Bíróság dönthet a magyar vörös csillagról

Felfüggesztette az önkényuralmi jelkép, vörös csillag viselése miatt a Munkáspárt alelnöke ellen indított büntetőeljárást a Fővárosi Bíróság másodfokon eljáró tanácsa, és az Európai Bírósághoz fordult - közölte a csütörtöki tárgyaláson a tanácsvezető bíró. A politikus ellen azért indult eljárás, mert egy rendezvényen vörös csillagot viselt.

A Fővárosi Bíróság azzal kérdéssel fordul az Európai Bírósághoz, hogy az önkényuralmi jelképek használatának magyarországi büntetése nem ütközik-e az uniós jogrendbe. Ezért a büntetőeljárást felfüggesztette, amíg az Európai Bíróság állást nem foglal ebben a kérdésben.

A Munkáspárt alelnöke, Vajnai Attila ellen emelt vád szerint 2003. február 21-én a Jászai Mari téren egy rendezvény során fél-egy percre láthatóvá tett a ruházatán viselt ötágú papír vörös csillagot.

Első fokon ez év februárjában a Pesti Központi Kerületi Bíróság megállapította a bűncselekmény elkövetését, és egy év próbára bocsátotta Vajnai Attilát. A vádlott azonban felmentésért fellebbezett, a főügyészség pedig a másodfokú eljárásban megrovás kiszabását indítványozta.

A vörös csillag - a sarló-kalapácshoz, a horogkereszthez, a nyilaskereszthez és az SS-jelvényhez hasonlóan - önkényuralmi jelképnek számít, és aki ilyet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz, az vétséget követ el a magyar Btk. szerint, ami pénzbüntetéssel büntethető. 

A munkáspárti politikus korábban már többször hangoztatta, hogy nemzetközi bíróság előtt fog fellépni azért, hogy a munkásmozgalom jelképeit, melyek a világ minden civilizált országában elfogadottak és szabadon terjeszthetők, töröljék Magyarországon a tiltott önkényuralmi jelképek közül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK