Egy 22 méter hosszú műbálna fog úszkálni a Balatonban augusztus közepén, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a különböző problémákkal küszködő embereket nem szabad magukra hagyni. A kampányt szervező Mosolyország Alapítvány azt is el szeretné érni, hogy a fogyatékos szó helyett a segítséggel élő kifejezést használja mindenki.

Fotó: Fábián Évi
A bálna makettje és a kampányarcok

"Örülök, hogy ilyen sok szánalmas ember gyűlt össze" - köszöntötte az újságírókat a Mosolyország Alapítvány (MOA) sajtótájékoztatóján az alapítvány egyik kurátora, Simon András, a köztévé műsorvezetője. Hozzátette, csak azért használta ezt a jelzőt, hogy az újságírók is átérezzék, milyen az, amikor egy társadalmi csoport kénytelen valamilyen bélyeget viselni. Simon emlékeztetett arra, hogy Magyarországon több százezer olyan ember él, akiket valamilyen problémájuk miatt fogyatékosnak neveznek, az alapítvány azonban változtatni kíván ezen, és el akarja érni, hogy a fogyatékos vagy fogyatékkal élő helyett "segítséggel élő" kifejezést használja mindenki.

A MOA ezért olyan szemléletformáló programokat indít, amelyek - az alapítvány közleménye szerint - "felrázzák a társadalmat, s egyben szakítanak a napjainkban tapasztalt, a segítséggel élőkkel kapcsolatos szégyenkezéssel vegyes sajnálat gyakorlatával". Pozitív példákat akarnak bemutatni, hogy senki ne forduljon el a segítséggel élőktől, akik közé az alapítvány szerint nemcsak a "látványos problémával" küzdő mozgáskorlátozottak vagy értelmi sérültek, hanem például a diszlexiások, a lelki sérültek és a tartósan beteg emberek is tartoznak.

Az első kampányelem, hogy egy 22 méter hosszú, 9 méter széles és 4 méter magas bálnát készítenek, amelyet augusztus 14-én a Balatonba engednek Siófoknál. A hajószerkezetre szerelt műbálna ezután a strandokat fogja járni, majd augusztus 21-én egy nagyszabású kampánynyitó rendezvényt tartanak a Balatonban. A műbálnától azt várják, hogy a strandolók felfigyelnek rá, közelébe mennek, és akkor a MOA munkatársai beszélni tudnak nekik az alapítvány céljairól - hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen részt vettek a kampány arcai, Erős Antónia műsorvezető, Ferjancsik Domonkos kardvívó, Jakupcsek Gabriella műsorvezető, Kováts Adél színművész és Pataki Ági egykori modell.

Az [origo] kérdésére, miszerint az alapítványnak mekkora kapacitása van arra, hogy eredményes szemléletformáló kampányt folytasson, Fekete István kuratóriumi elnök elmondta, hogy az alapítóktól elegendő forrást kaptak ahhoz, hogy az első két évben gond nélkül működjenek. A műbálnát követő tervekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit tudni, hogy az alapítvány is részt vállal abban, hogy az úgynevezett Ability Park állandó helyet kapjon. A park lényege, hogy mindenki kipróbálhatja a segítséggel élők élethelyzeteit, például tolószékbe ülve átélheti, milyen lehet a közlekedés a mozgássérülteknek. A tervek szerint ebbe a parkba helyezik majd el a Supergroup művészeti csoport által készített, MOA nevet viselő műbálnát is.