Kupper András, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője visszavonta a Szent István kórház főigazgatója menesztéséről szóló előterjesztését. Úgy vélte ugyanis, hogy Demszky Gábor főpolgármester törvényt sértett, amikor a nevében eljáró helyettese, Atkári János megsemmisítette a Molnár Lajos felmentéséről szóló döntést. Kupper a Közigazgatási Hivatal döntésére vár, addig a közgyűlés sem tárgyalja az ügyet.

Kupper András, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta: tegnap kapta kézhez a Demszky Gábor főpolgármester nevében írt határozatot, melyben a főpolgármester felfüggeszti azt a június 17-i egészségügyi bizottsági döntést, amelynek alapján menesztették a Szent István kórház főigazgatóját, Molnár Lajost. A frakcióvezető úgy vélte: a határozat törvénysértő, ezért a Közigazgatási Hivatalhoz fordult.

 

Az eredeti tervek szerint ma reggel, a fővárosi közgyűlés ülése előtt rendkívüli ülést tartott az egészségügyi bizottság, amelyre Kupper ismét be akarta terjeszteni a Molnár felmentéséről szóló határozatot. Ezt azonban visszavonta azzal, hogy az üggyel csak a Közigazgatási Hivatal döntését követően foglalkozzanak, hiszen ha a hivatal megsemmisíti a Demszky-féle határozatot, ismét érvényes a bizottság felmentő döntése.

 

Kupper közölte: a jogszabály szerint két esetben függeszthet fel egy döntést a főpolgármester: ha az önkormányzati érdeket sért vagy jogszabályba ütközik. "Demszky Gábor indoklása szerint a döntés két pontban jogszabálysértő" - mondta a fideszes frakcióvezető. "Kifogásolta, hogy nem kérték ki a főpolgármester véleményét, illetve hogy nincs indokolva a felmentés."

 

Az ellenzéki frakcióvezető szerint azonban egyik pont sem állja meg a helyét. Ezt egyrészt azzal indokolta, hogy az egyik főpolgármester-helyettes, Szolnoki Andrea részt vett az egészségügyi bizottság múlt csütörtöki ülésén, tehát rajta keresztül Demszky kifejthette volna az álláspontját, ám Szolnoki nem szólalt fel. A döntést pedig Kupper szerint nem kell indokolni, csak ha a felmentett közalkalmazott kéri, akkor viszont 3 napon belül.

 

A közgyűlés csütörtöki ülésén az SZDSZ felvetette: ha az egészségügyi bizottság nem döntött, akkor a törvény szerint a közgyűlésnek kell döntenie Molnár esetleges felmentéséről. Kupper azonban azt kérte, várják meg a Közigazgatási Hivatal döntését, addig ne vegyék napirendre az ügyet - mondta az [origo]-nak a fideszes frakcióvezető.

 

Az [origo] megkereste az ügyben Bőhm Andrást, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetőjét is. Az SZDSZ ugyanis eddig kiállt Molnár mellett, aki a párt egészségügyi programját is írta. Bőhmöt azonban egyelőre nem sikerült elérnünk.

 

Molnár Lajos ügye azzal kezdődött, hogy a Financial Timesnak a hálapénz kapcsán nyilatkozva bírálta a Magyar Orvosi Kamarát rugalmatlansága miatt. Később a fővárosi egészségügyi bizottság fegyelmi megrovásban részesítette a kórházigazgatót, mert úgy vélték: Molnár megsértette a közbeszerzési törvényt. Molnár emiatt pert indított az önkormányzat ellen. A bizottság nem fogadta el Molnár beszámolóját sem a kórház tavalyi működéséről, annak ellenére, hogy a kórháznak nincsenek tartozásai. A múlt csütörtökön pedig felmentették pozíciójából a főigazgatót.